OraNoua.ro
Publicat în 31 mai 2017, 18:23 / 241 elite & idei

Teodor Meleșcanu va lansa campania de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

Teodor Meleșcanu va lansa campania de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, se va afla la New York, în perioada 31 mai – 3 iunie, în vederea lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în intervalul 2020 – 2021.

Campania se va desfășura sub sloganul „România: un angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare” și reprezintă un obiectiv „ambițios” de politică externă al țării noastre, precizează MAE, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

Programul vizitei ministrului de Externe la New York include o suită de evenimente dedicate promovării candidaturii României, centrate în jurul momentului oficial de lansare a campaniei, organizat la sediul ONU, în prezența reprezentanților organizației, ai corpului diplomatic acreditat la New York și ai presei.

Agenda vizitei include întrevederi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, și secretarul general adjunct pentru operațiuni de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Totodată, ministrul Meleșcanu va avea convorbiri cu actualul și cu viitorul președinte al Adunării Generale a ONU.

Potrivit MAE, cu ocazia prezenței la New York, șeful diplomației române se va întâlni cu omologi din Europa, Africa, Golf și America Latină, cu care va aborda tema candidaturii României la Consiliul de Securitate al ONU și consolidarea relațiilor bilaterale, cu accent pe impulsionarea dialogului politic și a cooperării economice.

Ministrul de Externe va purta convorbiri și cu reprezentanții permanenți ai mai multor grupuri geografice și politice din cadrul ONU, prilej cu care va prezenta argumentele în favoarea candidaturii României, alături de angajamentele asumate care evidențiază vocația multilaterală a țării noastre, indică MAE.

În marja vizitei, Meleșcanu va depune instrumentele de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în cadrul unei ceremonii organizate la Sediul ONU.

România a depus, în 2006, candidatura pentru un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru locul alocat Grupului Estic, în intervalul 2020 — 2021. Alegerile vor avea loc în iunie 2019.

De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deținut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: 1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe