Matei Bogdan
Publicat în 27 noiembrie 2019, 18:19 / 91 elite & idei

Theodor Paleologu: Din electoratul care l-a susținut în primul tur pe Theodor Paleologu, 79,4% au votat cu Iohannis

Theodor Paleologu: Din electoratul care l-a susținut în primul tur pe  Theodor Paleologu, 79,4% au votat cu Iohannis

Klaus Iohannis a obținut o victorie decisivă în fața Vioricăi Dăncilă, reușind să colecteze grosul voturilor de la candidații non-PSD din primul tur de scrutin. Distribuția acestora în turul al doilea arată însă că Viorica Dăncilă nu a convins suficient electoratul de stânga.

Potrivit unei analize realizate de IRES, din bazinul lui Mircea Diaconu (ProRomânia-ALDE), Dăncilă a obținut doar 65,8%, alți 34,2% votând cu Iohannis.

Nu este însă singura surpriză. De exemplu, din electoratul care l-a susținut în primul tur pe Theodor Paleologu (PMP), 79,4% au votat cu Iohannis, iar 20,6% cu Dăncilă.

Voturile acordate lui Alexandru Cumpănașu în primul tur (1,53%) au mers în proporție de 57,4% către Iohannis și 42,% către Dăncilă.

Electoratul Ramonei Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste– 2,75%) s-a orientat semnficativ spre Iohnnis- 71,4% și mai puțin spre Dăncilă-28,6%.

În schimb, electoratele partidelor mari, care contează ca număr de voturi, au fost loiale candidatului propriului partid sau celui pe care l-au susținut în primul tur. Spre exemplu, votanții Vioricăi Dăncilă de la turul unu s-au dus în proporție de 98,8% spre ea și în turul doi, iar cei ai lui Iohnnis l-au votat tot pe el (98,4%) și în turul doi.

Chiar și electoratul lui Dan Barna (USR-PLUS), despre care se estima că nu va merge masiv la vot, ba chiar că o parte va vota cu Dăncilă, s-a orientat decisiv în al doilea tur spre Iohannis-92,2%.

Electoratul maghiar, în rândul căruia s-a înregistrat însă un absenteism semnificativ, a votat în 24 noiembrie cu Iohannis- 81,7% și cu Dăncilă- 18,3%.

Aceste informații capătă înțeles dacă sunt coroborate cu acelea despre criteriile care au stat la baza opțiunii pentru candidat. Astfel, 62% din cei care l-au votat pe Iohannis au făcut-o pentru calitățile sale și 24% pentru partidul care l-a susținut. În schimb, la Dăncilă raportul calități-partid este mult mai echilibrat: 44% la 46%.

https://romania.europalibera.org/

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe