Matei Bogdan
Publicat în 27 noiembrie 2019, 18:19 / 48 elite & idei

Theodor Paleologu: Din electoratul care l-a susținut în primul tur pe Theodor Paleologu, 79,4% au votat cu Iohannis

Theodor Paleologu: Din electoratul care l-a susținut în primul tur pe  Theodor Paleologu, 79,4% au votat cu Iohannis

Klaus Iohannis a obținut o victorie decisivă în fața Vioricăi Dăncilă, reușind să colecteze grosul voturilor de la candidații non-PSD din primul tur de scrutin. Distribuția acestora în turul al doilea arată însă că Viorica Dăncilă nu a convins suficient electoratul de stânga.

Potrivit unei analize realizate de IRES, din bazinul lui Mircea Diaconu (ProRomânia-ALDE), Dăncilă a obținut doar 65,8%, alți 34,2% votând cu Iohannis.

Nu este însă singura surpriză. De exemplu, din electoratul care l-a susținut în primul tur pe Theodor Paleologu (PMP), 79,4% au votat cu Iohannis, iar 20,6% cu Dăncilă.

Voturile acordate lui Alexandru Cumpănașu în primul tur (1,53%) au mers în proporție de 57,4% către Iohannis și 42,% către Dăncilă.

Electoratul Ramonei Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste– 2,75%) s-a orientat semnficativ spre Iohnnis- 71,4% și mai puțin spre Dăncilă-28,6%.

În schimb, electoratele partidelor mari, care contează ca număr de voturi, au fost loiale candidatului propriului partid sau celui pe care l-au susținut în primul tur. Spre exemplu, votanții Vioricăi Dăncilă de la turul unu s-au dus în proporție de 98,8% spre ea și în turul doi, iar cei ai lui Iohnnis l-au votat tot pe el (98,4%) și în turul doi.

Chiar și electoratul lui Dan Barna (USR-PLUS), despre care se estima că nu va merge masiv la vot, ba chiar că o parte va vota cu Dăncilă, s-a orientat decisiv în al doilea tur spre Iohannis-92,2%.

Electoratul maghiar, în rândul căruia s-a înregistrat însă un absenteism semnificativ, a votat în 24 noiembrie cu Iohannis- 81,7% și cu Dăncilă- 18,3%.

Aceste informații capătă înțeles dacă sunt coroborate cu acelea despre criteriile care au stat la baza opțiunii pentru candidat. Astfel, 62% din cei care l-au votat pe Iohannis au făcut-o pentru calitățile sale și 24% pentru partidul care l-a susținut. În schimb, la Dăncilă raportul calități-partid este mult mai echilibrat: 44% la 46%.

https://romania.europalibera.org/

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

PoliticLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

EconomieCozmin Gușă, despre bugetul MTS: Guvernul sacrifică sportul pentru nişte interese electorale

ExternAndrei Stoian, de vorbă cu H D Hartmann şi Răzvan Munteanu

EvenimenteVictor Vevera și Marian Murguleț au participat la prima ședință de operaționalizare a CYBER INFLUENCE ASSESSMENT AND STRATEGIES CENTER (”CIASC”)

CulturaTeodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Preda, Mihail Neamţu și alți intelectuali au contribuit la primul număr al Revistei Horeb, editată de Episcopia Hușilor

SocialAdrian Hatos, despre cercetare si mediul digital

MoldovaAndrei Vlasceanu: Tragedie antică şi teatru rusesc la ChişinăuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe