OraNoua.ro
Publicat în 12 octombrie 2016, 16:41 / 237 elite & idei

Theodor Paleologu: Legea electorală face imposibilă competiţia între partide şi candidaţii independenţi

Theodor Paleologu: Legea electorală face imposibilă competiţia între partide şi candidaţii independenţi

Legea electorală face imposibilă competiţia între partide şi candidaţii independenţi la alegerile parlamentare. O spune la RFI deputatul Theodor Paleologu, nemulţumit de numărul mare de semnături de care are nevoie pentru a putea candida ca independent pe 11 decembrie. Pe de altă parte, el califică drept „ruşinoase” ofertele PNL către Simona Gherghe şi Denise Rifai.

Fostul ministru al Culturii vorbeşte despre o nedreptate şi o încălcare a drepturilor constituţionale: „Încerc şi eu să candidez în Bucureşti ca independent, probabil singurul candidat liberal autentic din Bucureşti, dar mă lovesc de o măsură discriminatorie şi antidemocratică şi anume necesitatea de a aduna 20 de mii de semnături pentru a candida. Eu om singur trebuie să adun cât un partid întreg în Bucureşti. Partidele trebuie să adune 200 de mii de semnături la scară naţională, dar în Bucureşti fiecare partid are ca normă aproape 20 de mii, adică exact cât am şi eu (…). Este o frapantă discriminare, este un lucru absolut nedemocratic, o îngrădire a dreptului constituţional de a candida şi de a alege liber”.

„Voi încerca să adun toate semnăturile şi vom vedea la urmă, fie că reuşesc, fie că nu reuşesc, va fi un semnal. Eu de aia fac această campanie, pentru a trezi conştiinţele faţă de această frapantă şi scandaloasă nedreptate, pentru că în felul acesta, partidele mari îşi protejează poziţiile. Degeaba vorbeşte preşedintele Iohannis de reformarea clasei politice, dacă competiţia este făcută imposibilă prin această dispoziţie samavolnică din legea electorală”, afirmă deputatul.

Theodor Paleologu critică pe de altă parte invitaţia lansată de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, prezentatoarelor tv Denise Rifai şi Simona Gherghe de a candida pe listele PNL la alegerile din 11 decembrie: „E vorba de un anumit tip de presă şi un anumit tip de popularitate, un anumit tip de calitate a demersului jurnalistic. Fiind vorba de Simona Gherghe şi Denise Rifai, aceste oferte sunt ruşinoase pentru Partidul Naţional Liberal şi arată în ce hal este conducerea acestui partid, este absolut lamentabil. Pe de altă parte, constat un lucru, că la PNL Bucureşti e o atmosferă de abandon total, scapă cine poate. Citeam chiar astăzi dimineaţă în presă că şi doamna Săftoiu şi-a descoperit origini timişorene, deci se gândeşte să candideze în Timişoara, doamna Gorghiu şi-a adus aminte că părinţii dânsei stau în judeţul Argeş şi va candida probabil şi dânsa tot în Argeş, Mihai Voicu a fost şi el prin străinătate de câteva ori, deci va candida în Diaspora şi aşa mai departe. E o atmosferă de abandon total”.

rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe