OraNoua.ro
Publicat în 29 aprilie 2015, 20:28 / 630 elite & idei

Thierry de Montbrial: „Moartea nu este comparabilă“

Thierry de Montbrial: „Moartea nu este comparabilă“

Răspunsul liderilor europeni la dramele care se produc pe bandă rulantă în Mediterana a fost laş: la decese, lacrimi şi disperare, UE răspunde cu tactici de înăsprire a condiţiilor de intrare în Uniune şi cu ameninţări de represalii împotriva călăuzelor. „Dramele se produc în numele bunelor sentimente”, avertizează Thierry de Montbrial, director fondator şi preşedinte al IFRI, Paris.

Intr-un text care va apare în culegerea de eseuri „Cazul Charlie Hebdo. Regîndirea libertăţii în Europa multiculturală”, pe cale de apariţie la editura Adenium, din Iaşi, Thierry de Montbrial, printre altele şi membru al Academiei Române explică de ce nu este în niciun caz vorba de ipocrizie – în cazul celor care tratează într-un fel, de exemplu, drama de la „Charlie Hebdo”, din ianuarie 2015, şi dramele produse în alte colţuri ale lumii, Kenya, de exemplu – ci doar de un registru al sentimentelor. Urgenţa este însă în domeniul realului, acolo unde dacă UE nu va face nimic, va fi depăşită de realitatea imediată. Este deja cazul cu naufragiile din Mediterana. Extrase.

Liderii europeni au mai multe grade de …empatie faţă de dramele care se produc la porţile Europei. Putem vorbi despre ipocrizie?

Când vorbim de politica internaţională, trebuie să distingem câteva planuri diferite. In cazul Charlie Hebdo am fost în cadrul emoţiei. […] Ce s-a întâmplat a suscitat o puternică emoţie. Intregul val de indignare a izbucnit în urma unei crime comise în redacţia unui ziar mai puţin cunoscut, însă din punct de vedere simbolic ceea ce a urmat a fost foarte puternic. „Je suis Charlie”, sunt Charlie, majoritatea oamenilor, chiar dintre cei care nu aveau nicio idee despre ce înseamnă Charlie Hebdo, se revendica astfel şi cei care nu se identificau astfel erau puşi chiar sub semnul întrebării : dar cum să nu fii Charlie ? A fi sau a nu fi Charlie nu avea niciun sens din punct de vedere raţional, totul era situat sub semnul emoţiei.

Nu este vorba de ipocrizie, pentru că în cadrul emoţiei factorii care acţionează asupra ei nu au legătură cu raţiunea, nu intră în vreo comparaţie cu justiţia. Avem, în altă parte a lumii, 20 de creştini care sunt decapitaţi pe ţărmul Libiei, avem de-a face cu crime care sunt cel puţin la fel de oribile şi se vorbeşte foarte puţin despre ele.

Dar nu putem face comparaţii, căci moartea nu este comparabilă.

Nu suntem în domeniul logicii, încă o dată, şi deci nici în acest caz nu e deloc folositor să spunem că e vorba de ipocrizie.

Dar pe termen lung, atingem cumva problema, delicată, a securităţii continentului…

Dacă ne plasăm în planul raţiunii, problema terorismului internaţional, care afectează Franţa dar şi lumea, şi care va continua să lovească atât Franţa cât şi alte ţări, probabil încă foarte mult timp, există şi din acest punct de vedere mai multe planuri diferite. Pe termen scurt, este evident că problemele de securitate sunt foarte importante. Dar nu putem emite judecăţi de valoare din exterior asupra problemei securităţii. Să privim deja situaţia Franţei. Toţi poliţiştii, toţi cei care se ocupă de securitatea noastră, toată lumea este aici foarte obosită, epuizată, toate serviciile de securitate şi apărare sunt mobilizate, la un nivel extrem. […] A transforma o democraţie într-un regim poliţist nu este o decizie uşor de luat.

O dată ce tragedia s-a produs ne spunem mereu că am fi putut să o evităm. Dar evităm deja foarte multe tentative. Despre tentativele eşuate nu se vorbeşte niciodată, şi slavă Domnului că este aşa. Dacă un atentat reuşeşte din când în când nu e acelaşi lucru cu un atentat care reuşeste zilnic. Au existat momente în istorie când atentatele erau şi mai dese, de exemplu în Rusia, la sfârşitul secolului al XIX-lea, când aveau loc în permanenţă. Terorismul nu s-a născut în zilele noastre.

Ce putem spune despre imigraţia în creştere?

Pe termen lung se pune problema politicii internaţionale, a unor aspecte care sunt legate şi de politica imigraţionistă, de capacitatea ţărilor de a absorbi diferitele categorii de emigranţi, de a le oferi condiţiile necesare integrării, pentru a deveni cetăţeni în care să poţi avea încredere. Dar sunt politici pe termen lung, nu se pot implementa într-o singură zi.

Este evident, cred, pentru foarte multe persoane, că în numele democraţiei am acumulat o mulţime de greşeli, şi asta timp de mai multe decenii şi mai ales în ultimii treizeci de ani. Prin anii 1970, Franţa a adoptat o politică generoasă, în numele bunelor sentimente, a reunirii familiei, care a fost catastrofală. Căci adeseori dramele se produc în numele bunelor sentimente. […] Este suficient să înţelegem că atunci când condiţiile nu sunt reunite, populaţiile nu sunt pregătite încă pentru un amestec de culturi, şi pot apărea drame. Problemele nu apar nici măcar din cauza diferenţelor de cultură, ci din cauza amestecului de cultură şi de civilizaţie care nu a fost bine pregătit. Pe planul politicii externe vor avea loc mari schimbări, care însă şi ele vor dura foarte mult. Dacă există ipocrizie, ea se află în acest domeniu, şi nu în domeniul reacţiilor imediate.

adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe