Bogdan Daradan
Publicat în 18 octombrie 2012, 18:53 / 250 elite & idei

Titus Corlăţean: România are un interes major faţă de Republica Moldova

Titus Corlăţean: România are un interes major faţă de Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut recent la Berlin o serie de întrevederi cu membri ai Parlamentului german, la Cancelaria Federală si cu membrii comunitatii romanesti din Germani, cu ocazia vizitei oficiale la Berlin, transmite Romanian Global News.

În cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu vice-preşedinte pentru politica europeană, externă şi de apărare al fracţiunii CDU/CSU din Bundestag, Andreas Schockenhoff, discuţiile s-au concentrat asupra evoluţiilor din Balcanii de Vest şi vecinătatea Estică a Uniunii Europene. Astfel, a avut loc o discuţie aprofundată asupra evoluţiei din ultimul an a politicii de extindere a UE, a progreselor înregistrate şi a domeniilor care necesită eforturi suplimentare din partea statelor candidate şi a potenţialilor candidaţi. Ministrul afacerilor externe a reiterat susţinerea României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, subliniind importanţa respectării de către statele candidate şi potenţial candidate a criteriului politic de aderare la UE, cu accent pe angajamentele asumate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat sprijinul României pentru statele din cadrul Parteneriatului Estic în aprofundarea relaţiei acestora cu UE şi susţinerea pentru obiectivele a căror implementare va contribui la avansarea procesului de asociere politică şi integrare economică a acestora. În context, a subliniat progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de negociere a Acordului de asociere cu UE, Acordului cuprinzător de comerţ liber şi a Acordului privind liberalizarea vizelor, solicitând sprijin autorităţilor germane pentru impulsionarea acestor negocieri.

În cadrul întrevederii avute de ministrul Titus Corlăţean cu Nikolaus Meyer-Landrut, consilier pentru afaceri europene al cancelarului german, au fost abordate atât chestiuni de interes bilateral, cât şi teme de actualitate ale agendei europene, care se vor afla în discuţie la viitoarele reuniuni ale Consiliului European: viitorul UE, guvernanţa economică, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, precum şi Cadrul financiar multianual 2014-2020.

Ministrul Titus Corlăţean a transmis părţii germane dorinţa de dezvoltare a dialogului şi cooperării româno-germane, precum şi interesul de a creşte schimburile economice şi investiţiile germane. În ceea ce priveşte viitorul şi consolidarea UE, şeful diplomaţiei române a subliniat obiectivele principale ale României, legate de prevalenţa formatului UE27, ca for de decizie în procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare şi de obţinerea unor condiţii cât mai adecvate, în raport cu statele din zona Euro, de participare la proiectul Uniunii Bancare. Referitor la Cadrul financiar multianual 2014-2020, a subliniat solicitarea României de a se asigura o finanţare corespunzătoare a politicilor de coeziune şi agricultură, susţinând adoptarea unui buget european care să permită atingerea obiectivelor prioritare ale UE în domeniul creşterii coeziunii şi ocupării.

În cadrul discuţiilor purtate la Parlamentul Federal (Bundestag) de către ministrul Titus Corlăţean cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-România şi al Forumului German-Român, Susanne Kastner (SPD), au fost abordate stadiul relaţiei bilaterale şi modalităţile de dezvoltare a cooperării româno-germane, inclusiv la nivel parlamentar.

În cadrul discuţiei avute de şeful diplomaţiei române cu preşedintele Comisiei de Politică Externă a Bundestag-ului, Ruprecht Polenz (CDU), a avut loc un schimb de opinii privind principalele dosare ale agendei internaţionale, cu accent pe criza din Siria şi perspectivele Procesului de pace din Orientul Mijlociu. Ministrul afacerilor externe a prezentat evaluările sale asupra situaţiei din regiune, urmare a turneului recent efectuat în Orientul Mijlociu. Referitor la situaţia din Siria, a arătat că România va sprijini în continuare eforturile comunităţii internaţionale pentru gestionarea asistenţei umanitare. Ministrul Titus Corlăţean a atras atenţia asupra crizei refugiaţilor cu care se confruntă statele vecine Siriei, în special Iordania, situaţie cu potenţial de agravare odată cu venirea iernii şi creşterea numărului de refugiaţi. De asemenea, au fost abordate aspecte privind Parteneriatul Estic, cu accent pe perspectiva europeană a Republicii Moldova, o prioritate strategică a politicii externe a României, dar şi pe evoluţiile din Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Întrevederile ministrului afacerilor externe cu Andreas Schockenhoff şi Ruprecht Polenz au evidenţiat puncte importante de convergenţă pe temele politice privind vecinătatea, extinderea şi Orientul Mijlociu.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut şi o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din Germania. Cu această ocazie a avut loc o discuţie amplă, şeful diplomaţiei române dând asigurări că autorităţile române depun toate eforturile pentru a oferi sprijinul necesar păstrării identităţii şi valorilor culturale româneşti.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe