Titus Corlăţean: România trebuie să acorde o atenţie sporită proiectelor dedicate etnicilor români din Bulgaria
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiilor comunităţii româneşti şi ai oamenilor de afaceri români din Bulgaria, în marja participării sale la reuniunea trilaterală România-Bulgaria-Grecia, la nivel de ministru al afacerilor externe, care a avut loc la Sofia, potrivit MAE.
Corlatean a salutat rolul important al comunităţii româneşti şi al oamenilor de afaceri în ansamblul dinamicii pozitive a relaţiilor bilaterale româno-bulgare, aceştia reprezentând, alături de comunitatea şi oamenii de afaceri bulgari din România, punţi solide de legătură şi dinamizare a relaţiilor de cooperare dintre cele două state.
Ministrul de externe roman a evidenţiat importanţa sprijinirii proiectelor culturale şi educaţionale ale celor două comunităţi, amintind de sprijinul acordat de Guvernul României pentru păstrarea identităţii culturale şi susţinerea activităţii asociaţiilor comunităţii bulgare din România. A evidenţiat importanţa sprijinului părţii bulgare pentru comunitatea românească din Bulgaria şi a menţionat că va solicita Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) să acorde o atenţie specială promovării unor proiecte destinate prezervării identităţii culturale şi lingvistice a etnicilor români din Bulgaria.
De asemenea, a exprimat convingerea că, după inaugurarea podului Calafat-Vidin, contactele directe dintre românii de pe cele două maluri ale Dunării vor căpăta o nouă dimensiune, consolidând apropierea dintre cele două popoare.
Şeful diplomaţiei române a reliefat că există un potenţial vast în domeniul dezvoltării schimburilor economice şi investiţiilor reciproce dintre România şi Bulgaria, care trebuie valorificat în continuare şi a încurajat oamenii de afaceri români şi bulgari să exploreze la maximum oportunităţile oferite de cele două pieţe, printr-un dialog pragmatic.
Totodată, a subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor economice şi a intensificării cooperării transfrontaliere, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene şi a cadrului oferit de Strategia UE pentru Regiunea Dunării. În acest sens, a încurajat potenţialii beneficiari ai acestor fonduri să fie creativi şi să coopereze pe proiecte comune pentru a absorbi cât mai multe fonduri din Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, dar şi din exerciţiul financiar 2014-2020.
În finalul reuniunii, ministrul afacerilor externe i-a asigurat pe reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai oamenilor de afaceri de întreaga sa disponibilitate pentru dialog şi pentru promovarea şi sprijinirea unor iniţiative în folosul comunităţii româneşti şi a mediului de afaceri român din Bulgaria. De asemenea, şeful diplomaţiei române a vizitat biserica românească cu hramul „Sfânta Treime” din Sofia şi a reiterat sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru parohiile româneşti din străinătate.
Ultima ora:
ObservatorMarius Stoian: Apel către președinte să desecretizeze documentele CSAT
PoliticMarius Stoian: Apel către președinte să desecretizeze documentele CSAT
EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența
ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene
SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile
EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!
EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe