Bogdan Daradan
Publicat în 17 ianuarie 2013, 13:12 / 231 elite & idei

Titus Corlăţean s-a întâlnit cu Duane Butcher, reprezentant al Ambasadei SUA în România

Titus Corlăţean s-a întâlnit cu Duane Butcher, reprezentant al Ambasadei SUA în România

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean l-a primit marti, 15 ianuarie 2013, pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, cei doi oficiali convenind asupra importanţei dezvoltării şi aprofundării în continuare a relatiileor dintre cele doua state, inclusiv prin intermediul Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011, transmite Romanian Global News.

S-a convenit, în acest sens, asupra necesităţii concretizării unei agende de contacte politico-diplomatice de nivel înalt, pentru anul 2013, atât la Bucureşti, cât şi la Washington. Cei doi interlocutori au evidenţiat, de asemenea, cu satisfacţie, derularea în parametrii temporali deja agreaţi a proiectului apărării anti-rachetă, precum şi importanţa intensificării cooperării în plan economic dintre cele două state, respectiv a stimulării, în continuare, a investiţiilor americane în România.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat, totodată, interesul deosebit al României pentru includerea în programul Visa Waiver. A salutat, în acest context, anunţul recent al autorităţilor americane cu privire la scăderea ratei de refuz al solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2011-2012 la 17%, ceea ce confirmă tendinţa descrescătoare din ultimii ani.

„Sper că această tendinţă va continua şi în viitor, inclusiv ca rezultat al activităţii sub-grupului de lucru însărcinat cu această problematică, creat în cadrul Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune, a cărui primă reuniune va avea loc la 31 ianuarie 2013. Această descreştere, coroborată cu adoptarea proiectului legislativ aflat pe agenda Congresului SUA, care vizează modificarea criteriilor de acces în programul Visa Waiver, ar contribui substanţial la atingerea, cât mai rapidă, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA”, a arătat ministrul afacerilor externe.

În cadrul întâlnirii a fost realizată, de asemenea, o evaluare a evoluţiilor politice la nivel european, cu accent asupra perspectivelor europene ale statelor din Balcanii de Vest, respectiv a celor din vecinătatea estică a UE.

MAE precizeaza ca rata de refuz a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români a fost 22,4% în 2011, 24,8% în 2010 şi26,3% în 2009. Rata de refuz rămâne principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislaţia americană în vigoare este 3%.

Task Force-ul reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011.

Prima reuniune a Task Force-ului a avut loc la 31 octombrie 2012, ocazie cu care a fost agreată o listă de proiecte, care vor face obiectul prioritar al activităţii viitoare a Task Force-ului, şi s-a decis, în principiu, stabilirea unei periodicităţi semi-anuale a reuniunilor viitoare. De asemenea, a fost decisă constituirea unui sub-grup de lucru pe probleme consulare, inclusiv chestiunea vizelor, însărcinat cu identificarea celor mai adecvate modalităţi pentru accelerarea procesului de acces al ţării noastre în program, care se va reuni, de regulă, trimestrial.

Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

PoliticNicușor Dan despre suspendarea PUZ-urilor de Sector: Nu urmează apocalipsa! Pentru proiectele rezonabile vom da aprobări punctuale / Urbanismul din ultimii ani, o „golănie”

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternMihai Sebe: Pandemia a arătat că anumite condiționalități pot fi introduse

SocialMihai Covaliu: Primăria Braşov şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au pus bazele unui parteneriat care vizează înfiinţarea unui centru olimpic în oraşul de sub Tâmpa

EvenimenteAndrei Stoian: Ediția specială a Conferinței de Securitate de la Munchen

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim, despre „11 elegii”

EditorialVasile Dâncu: Minerii – copiii orfani ai comunismuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe