OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2012, 12:48 / 428 elite & idei

Titus Corlăţean și Viorel Badea s-au întâlnit cu membrii Comisiei de afaceri externe din Parlamentul Republicii Irak

Titus Corlăţean și Viorel Badea s-au întâlnit cu membrii Comisiei de afaceri externe din Parlamentul Republicii Irak

Delegaţia Comisiei pentru politică externă a Senatului României, condusă de preşedintele Titus Corlăţean, s-a întâlnit marţi, 10 aprilie a.c., cu membrii Comisiei de afaceri externe din Parlamentul Republicii Irak, condusă de şeicul Humam Baqer Abdul Majeed HAMMOODI, preşedintele acestei comisii.

Delegaţia parlamentară irakiană efectuează, în perioada 10-12 aprilie a.c., o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Senat.

La întâlnire au mai participat Viorel Badea, Ovidius Mărcuţianu, secretarul Comisiei, Radu Cătălin Mardare şi senatorii Georgică Severin, Raymond Luca şi Marian Rasaliu.

În cadrul discuţiilor a fost salutat nivelul strâns al relaţiilor de cooperare în plan politic dintre cele două state, a fost trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale în domenii importante, precum cel economic şi perspectivele diferitelor proiecte în acest domeniu. Preşedintele Hammoodi a subliniat interesul părţii irakiene pentru atragerea investitorilor români în domenii precum sectorul petrolier, industria chimică şi petrochimică, construcţii, sectorul energetic, infrastructura, agricultură, etc. Totodată, oficialii celor două părţi şi-au manifestat susţinerea pentru o serie de proiecte legate de pregătirea la nivel universitar, în România, a tinerilor studenţi irakieni, de pregătirea specialiştilor irakieni în diferite domenii precum cel al medicinei de urgenţă.

În acest context, preşedintele Comisiei pentru politică externă a reiterat disponibilitatea instituţiilor române în general, şi a Parlamentului României în mod particular, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea consolidării democraţiei şi a instituţiilor democratice din Irak. Totodată, Titus Corlăţean a exprimat sprijin pentru o prezenţă cât mai consistentă a firmelor româneşti în Irak.

Senatorul Titus Corlăţean a afirmat susţinerea pentru finalizarea negocierilor şi semnarea unor acorduri bilaterale între cele două state, precum acordul de cooperare în domeniul economic, evitării dublei impuneri şi a investiţiilor, acordul privind combaterea criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi terorismului, acorduri de extrădare, de asistenţă judiciară în materie penală etc. Referitor la semnarea Acordului cadru de parteneriat şi cooperare dintre Irak şi UE în mai multe domenii de activitate, senatorul român a exprimat susţinerea diplomaţiei parlamentare române, menţionând că ratificarea acestui acord reprezintă o prioritate a Comisiei pentru politică externă şi a Parlamentului României.

Senatorul Corlăţean a subliniat importanţa implicării şi contribuţiei Irakului în proiectul Nabucco şi a fost exprimată susţinerea părţii române pentru o decizie pozitivă în acest sens a autorităţilor irakiene, subiect care a constituit unul din punctele esenţiale ale agendei discuţiilor oficiale pe care preşedintele Comisiei pentru politică externă le-a avut la Bagdad în cursul lunii septembrie 2011.

S-a căzut de acord asupra promovării unor parteneriate la nivel local, înfrăţiri dintre judeţe / guvernorate şi respectiv oraşe din cele două state, precum Braşov- Erbil, Dolj-Suleimania, Bucureşti-Bagdad etc.

Au fost trecute în revistă evoluţiile din Siria şi din regiune, în contextul preluării Preşedinţiei Ligii Arabe de către Irak în luna martie 2012.

Programul vizitei oficiale a delegaţiei irakiene include primiri la conducerea celor două Camere ale Parlamentului României, întâlniri cu preşedintele şi membri ai Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, cu conducerea din partea română a grupului parlamentar de prietenie româno-irakian, precum şi întâlniri la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei şi Administraţia Prezidenţială.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe