OraNoua.ro
Publicat în 3 martie 2012, 08:51 / 221 elite & idei

Traian Băsescu a participat la reuniunea Consiliului European de primăvară

Traian Băsescu a participat la reuniunea Consiliului European de primăvară

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat în perioada 01-02 martie a.c., la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Consiliul European de primăvară a fost dominat de dezbaterile privind consolidarea Uniunii Economice a Uniunii Europene, respectiv dezvoltarea agendei europene atât în privinţa politicilor comune, cât şi a coordonării politicilor naţionale în vederea asigurării creşterii economice şi creării locurilor de muncă. Totodată, Consiliul European a marcat finalizarea primei etape a Semestrului European, care presupune adoptarea orientărilor Uniunii pentru creştere şi ocupare.

Particularitatea acestui Consiliu European a constat în aceea că a prilejuit semnarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în numele României, acest document alături de alte 24 state membre ale Uniunii. Acest document juridic constituie un nou pas extrem de important în ceea ce priveşte integrarea politicilor economice. Aceasta se va realiza pe două căi, prin creşterea gradului de armonizare politică şi, respectiv, creşterea controlului instituţiilor europene în privinţa coordonării politicilor economice naţionale, în special a politicilor fiscal-bugetare.

În domeniul politicilor economice, Consiliul European a reamintit măsurile deja convenite în cele trei reuniuni precedente, din octombrie şi decembrie 2011, respectiv 30 ianuarie a.c., şi a stabilit termene precise de adoptare şi punere în aplicare. Pentru statele membre aflate în programe de asistenţă, precum România, recomandarea Consiliului European a fost de a respecta ţintele macroeconomice stabilite cu instituţiile financiare internaţionale. În acest context, şeful statului român a făcut o menţiune expresă cu privire la faptul că România a respectat ţintele stabilite pentru anul 2011.

Consiliul European de primăvară a mai fost marcat de o particularitate: a fost realizat primul exerciţiu de examinare a statelor membre sub aspectul echilibrelor macroeconomice. Comisia Europeană a efectuat primul raport în cadrul Mecanismului de Alertă privind prevenirea şi corectarea dezechilibrelor economice, în aplicarea unui Regulament din pachetul guvernanţă economică 1 (6-pack).

În cadrul discuţiilor privind agenda de dezvoltare a Pieţei Unice, preşedintele României a insistat asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să fie consecventă în ceea ce priveşte adoptarea de noi măsuri de integrare. Şeful statului a făcut un nou apel la cele 9 state membre care menţin restricţii şi a salutat faptul că textul final al Concluziilor Consiliului European consemnează voinţa politică pentru eliminarea barierelor încă existente în Piaţa Unică.

Un aspect important pentru România l-a constituit dezbaterea punctului referitor la extinderea spaţiului de liberă circulaţie Schengen. Intervenţia şefului statului a determinat consemnarea, pentru prima oară într-un text de concluzii ale Consiliului European, a acordului tuturor statelor membre asupra unei date precise la care să se realizeze extinderea spaţiului Schengen. Consiliul European a stabilit că decizia Consiliului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi luată în septembrie 2012.

O contribuţie importantă în definirea acestui acord a avut-o discuţia pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o joi, 01 martie a.c., în marja Consiliului European, cu preşedintele acestei instituţii europene, Herman van Rompuy. La întâlnire au participat, de asemenea, primul-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, primul-ministru al Regatului Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt şi primul-ministru al Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

În ceea ce priveşte acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană Serbiei, acordul României a fost formulat după semnarea, la 01 martie a.c, a Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a participat joi, 01 martie a.c., la lucrările Summitului Partidului Popular European.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe