Adriana
Publicat în 25 ianuarie 2017, 14:22 / 88 elite & idei

Traian Halalai: EximBank prelungește oferta de garanții pentru băncile care finanțează IMM-uril

Traian Halalai: EximBank prelungește oferta de garanții pentru băncile care finanțează IMM-uril
+ Observator

EximBank a acordat până la finele anului trecut fonduri în valoare de 125 de milioane de lei băncilor comerciale, în cadrul plafonului de garantare pus la dispoziție în numele și contul statului român pentru garantarea creditelor acordate întreprinderilor mici și mijlocii, transmite Money.ro.

”Plafonul de garantare alocat pentru 2016 a fost de 200 de milioane de lei, însă, având în vedere faptul că mai sunt disponibile 75 de milioane de lei, s-a decis prelungirea valabilității ofertei și în acest an, până la utilizarea totală a fondurilor. Astfel, așteptăm în continuare solicitări din partea băncilor comerciale pentru accesarea acestui instrument cu beneficii pentru toate părțile implicate într-un acord de finanțare: elimină unul dintre impedimentele în accesarea surselor de finanțare pentru IMM – respectiv valoarea și nivelul colateralului, și stimulează cererea de credite”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

În prima parte a anului trecut, EximBank și-a extins portofoliul de produse cu facilitatea Plafon de garantare IMM care permite oricărei bănci comerciale de pe piață să încheie un acord de plafon în cadrul căruia îi este pusă la dispoziție o sumă în limita căreia EximBank emite imediat garanții de stat pentru creditele de investiții și/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră.

Procentul de acoperire a creditelor prin garanțiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcție de destinația finanțării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiții și de maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente. Garanțiile emise în cadrul acestui plafon completează garanțiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de bancă și sunt considerate eligibile de banca finanțatoare.

Această facilitate face parte din portofoliul de produse de garantare pe care statul român, prin intermediul EximBank, le pune la dispoziția băncilor comerciale pentru susținerea accesului la finanțare al companiilor locale.

Băncile comerciale mai pot pot accesa și contragaranția în numele și contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanție bancară ce urmează să fie emise de instituțiile financiare pentru proiecte de investiții în domenii economice prioritare. Contragaranția se acordă pentru scrisorile de garanție bancară de participare la licitație, restituire avans, bună execuție sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export și se emite în moneda scrisorii de garanție bancară sau a plafonului de garanții.

O altă categorie de produse gestionate de EximBank în contul statului este cea destinată minimizării riscurilor, banca având în portofoliu o gamă variată de produse de asigurare orientate către reducerea substanţială a riscurilor comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale.

EximBank se implică activ de aproape 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate de orice tip de societate comercială, individual sau alături de banca finanțatoare. Pentru detalii legate de produsele oferite: www.eximbank.ro sau informatii@eximbank.ro.
http://www.money.ro/eximbank-prelungeste-oferta-de-garantii-pentru-bancile-care-finanteaza-imm-urile/

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: #DigiContext, on air

PoliticLa mulți ani președintelui Emil Constantinescu!

EconomieBogdan Neacșu: Procesul de transformare şi modernizare a băncii avansează, cu focus pe digitalizare, pe simplificare şi pe o cultură organizaţională care pune clientul pe primul loc

ExternBogdan Aurescu: România speră să obțină sprijin financiar american pentru infrastructura care ar facilita transportul trupelor pe flancul estic al NATO

SocialCsibi Magor: Despre partea intunecata a ego-ului

EvenimenteCorina Popescu, Cosmin Ghiță: Dezbatem online ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialPetrișor Peiu: Monstrul cu două capete care zâmbește guvernanților, dar îi îngrozește pe româniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe