OraNoua.ro
Publicat în 24 mai 2017, 20:52 / 333 elite & idei

Traian Halalai: Raiffeisen Bank şi EximBank România au acordat companiei Comvex S.A. o finanţare în valoare de 33,6 milioane de euro pentru un proiect strategic în Portul Constanţa

Traian Halalai: Raiffeisen Bank şi EximBank România au acordat companiei Comvex S.A. o finanţare în valoare de 33,6 milioane de euro pentru un proiect strategic în Portul Constanţa

Bucureşti, 22 Mai 2017 – Raiffeisen Bank, Aranjor şi Finanţator, şi EximBank România, Finanţator, au semnat la finalul săptămânii trecute un acord de credit în valoare de 33,6 milioane de euro cu compania Comvex S.A., destinat finanţării proiectului Terminal de cereale în Portul Constanţa, Dana 80. Suma finanţării este subscrisă în mod egal de cele două bănci, respectiv 16,8 milioane de euro fiecare. Creditul de investiții acordat de consorţiul bancar beneficiază, în plus, şi de o garanție emisă de EximBank în numele şi contul statului român, în valoare de 18,2 milioane de euro.

Finanțarea – acordată pe o perioadă de 10 ani – are ca obiect dezvoltarea şi ulterior operarea de către Comvex S.A. a unui Terminal de cereale cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, iar investiția totală este de peste 45 de milioane de euro. În completarea finanțării bancare, Comvex S.A. a obținut fonduri de pe piaţa de capital, ce i-au permis o contribuție proprie în valoare de peste 8 milioane de euro.

Terminalul va fi construit în Dana 80 a Portului Constanța, cea mai adâncă dană de la Marea Neagră si va marca o premieră în România: va crea posibilitatea încărcării la capacitate totală a celor mai mari nave de transport cereale, tip Panamax şi Cape Size, până la 120.000 tdw. De asemenea, va lega Portul Constanța cu cele mai importante piețe de export pentru cereale din Asia şi va crește importanța acestuia in regiune.

Conform estimărilor companiei, construcția acestui terminal înseamnă, într-o primă fază, dezvoltarea capacităților de export de cereale ale României cu peste 3 milioane de tone, putând ajunge treptat, până la finalul proiectului, la 10 milioane de tone. De asemenea, operarea suplimentară în Dana 80 va duce la creșterea semnificativă a atractivității şi a profitabilității Portului Constanța, precum şi la crearea de noi locuri de muncă de înaltă calificare.

Proiectul este considerat unul de importanță strategică şi este inclus în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin HG 666/2016, precum şi în Master Planul Portului Constanța. Totodată, acesta este integrat într-un proiect de dezvoltare privind infrastructura feroviară prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Consultanța juridică în procesul de finanțare a fost asigurată de biroul din București al Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG, acționând în numele finanțatorilor, şi de către Mareş, Danilescu & Mareş, în numele Comvex S.A.

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este o bancă universală de top, oferind o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM şi EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) şi internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o rețea de peste 478 agenții în toată țara care deservesc aproximativ 2 milioane clienți, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri şi 5.700 corporații mari şi medii.

Despre EximBank

EximBank se implică activ de aproape 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Banca a dezvoltat şi oferă soluţii complexe şi integrate pentru exportatori sprijinind activitatea de export din faza de producţie, livrare şi până la încasarea contravalorii mărfurilor exportate, prin:

 

 • FINANȚĂRI care acoperă cheltuielile pentru producerea sau livrarea mărfurilor sau pentru prestarea serviciilor destinate exportului.
 • GARANŢII emise în numele şi contul Statului Român care reduc riscurile asociate activității de creditare şi facilitează astfel accesul companiilor la finanțare.
 • ASIGURĂRI emise în numele şi contul Statului Român care protejează încasările exportatorilor împotriva riscurilor asociate partenerilor externi şi a riscurilor asociate țării de destinație.
 • FACTORING
 • SOLUȚII DE TRADE FINANCE adaptate specificului fiecărei companii – Acreditivul documentar; Scrisoare de garanție bancară; Incasso; Ordinul de plată documentar.
 • INFORMAŢII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI.

Informații suplimentare pot fi obținute prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e ‑mail informatii@eximbank.ro

 

 

Fara diacritice

Raiffeisen Bank si EximBank Romania au acordat companiei Comvex S.A. o finantare in valoare de 33,6 milioane de euro pentru un proiect strategic in Portul Constanta

 

 

Bucuresti, 22 Mai 2017 – Raiffeisen Bank, Aranjor si Finantator, si EximBank Romania, Finantator, au semnat la finalul saptamanii trecute un acord de credit in valoare de 33,6 milioane de euro cu compania Comvex S.A., destinat finantarii proiectului Terminal de cereale in Portul Constanta, Dana 80. Suma finantarii este subscrisa in mod egal de cele doua banci, respectiv 16,8 milioane de euro fiecare. Creditul de investitii acordat de consortiul bancar beneficiaza, in plus, si de o garantie emisa de EximBank in numele si contul statului roman, in valoare de 18,2 milioane de euro.

Finantarea – acordata pe o perioada de 10 ani – are ca obiect dezvoltarea si ulterior operarea de catre Comvex S.A. a unui Terminal de cereale cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, iar investitia totala este de peste 45 de milioane de euro. In completarea finantarii bancare, Comvex S.A. a obtinut fonduri de pe piata de capital, ce i-au permis o contributie proprie in valoare de peste 8 milioane de euro.

Terminalul va fi construit in Dana 80 a Portului Constanta, cea mai adanca dana de la Marea Neagra si va marca o premiera in Romania: va crea posibilitatea incarcarii la capacitate totala a celor mai mari nave de transport cereale, tip Panamax si Cape Size, pana la 120.000 tdw. De asemenea, va lega Portul Constanta cu cele mai importante piete de export pentru cereale din Asia si va creste importanta acestuia in regiune.

Conform estimarilor companiei, constructia acestui terminal inseamna, intr-o prima faza, dezvoltarea capacitatilor de export de cereale ale Romaniei cu peste 3 milioane de tone, putand ajunge treptat, pana la finalul proiectului, la 10 milioane de tone. De asemenea, operarea suplimentara in Dana 80 va duce la cresterea semnificativa a atractivitatii si a profitabilitatii Portului Constanta, precum si la crearea de noi locuri de munca de inalta calificare.

Proiectul este considerat unul de importanta strategica si este inclus in Master Planul General de Transport al Romaniei, aprobat prin HG 666/2016, precum si in Master Planul Portului Constanta. Totodata, acesta este integrat intr-un proiect de dezvoltare privind infrastructura feroviara prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

Consultanta juridica in procesul de finantare a fost asigurata de biroul din Bucuresti al Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG, actionand in numele finantatorilor, si de catre Mares, Danilescu & Mares, in numele Comvex S.A.

 

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este o banca universala de top, oferind o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) si internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o retea de peste 478 agentii in toata tara care deservesc aproximativ 2 milioane clienti, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri si 5.700 corporatii mari si medii.

 

Despre EximBank

EximBank se implica activ de aproape 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Banca a dezvoltat si ofera solutii complexe si integrate pentru exportatori sprijinind activitatea de export din faza de productie, livrare si pana la incasarea contravalorii marfurilor exportate, prin:

 • FINANTARI care acopera cheltuielile pentru producerea sau livrarea marfurilor sau pentru prestarea serviciilor destinate exportului.
 • GARANTII emise in numele si contul Statului Roman care reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare.
 • ASIGURARI emise in numele si contul Statului Roman care protejeaza incasarile exportatorilor impotriva riscurilor asociate partenerilor externi si a riscurilor asociate tarii de destinatie.
 • FACTORING
 • SOLUTII DE TRADE FINANCE adaptate specificului fiecarei companii – Acreditivul documentar; Scrisoare de garantie bancara; Incasso; Ordinul de plata documentar.
 • INFORMATII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI.

Informatii suplimentare pot fi obtinute prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e ‑mail informatii@eximbank.ro

 

 

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe