Bogdan Daradan
Publicat în 29 noiembrie 2012, 13:44 / 178 elite & idei

TUDOR BALIȚCHI, șeful Serviciului Vamal din Republica Moldova, vrea modificări în Codul Penal

TUDOR BALIȚCHI, șeful Serviciului Vamal din Republica Moldova, vrea modificări în Codul Penal

Șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, insistă asupra modificărilor în Codul Penal. Acesta declară că excluderea pedepsei penale pentru cazurile de contrabandă va aduce mai mulți bani în bugetul țării, dar și va curma fenomenul, informează UNIMEDIA.

„Fenomenul contrabandei există și suntem unicii care am propus o soluție, pe care o considerăm eficientă. Din păcate, unii colegi nici nu vor să pună în dezbatere acest proiect de lege.

Este o soluție bună sau rea, să se expună legiuitorul. Dacă o consideră inadecvată, să propună o altă soluție. Declarațiile făcute, am impresia, că îi protejează pe cei care fac contrabandă și primesc o amendă de 10 mii lei, aplicată peste 1-2 ani după procesul penal. Asta în loc să fie confiscat imediat mijlocul de contrabandă și să fie aplicată și o amendă de 100% din valoarea bunurilor de contrabandă confiscate. Fiecare s-a deprins să critice, nu și să propună o soluție mai bună”, a spus ieri Balițchi după ședința Guvernului (Citește aici mai mult despre modificările propuse).

Potrivit sursei, datorită unor modificări asemănătoare, vama din Ucraina încasează cu 17% mai mulți bani în buget.

Propunerile lui Balițchi l-au nemulțumit pe liderul liberal, Mihai Ghimpu. Acesta a declarat că este împotriva acestor modificări la Codul Penal. „PL nu va susține acest proiect, inclus pe ordinea de zi fără acceptul nostru. Să excluzi pedeapsa penală și să aplici amenzi pentru a acumula bani la buget? Astea sunt niște bomboane pentru copii. Noi nu o să stimulăm infracțiunile, ca să acumulăm bani la buget. În asemenea cazuri, noi trebuie să abrogăm Codul Penal și să aplicăm amenzi ca să acumulăm bani”, a spus președintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unui briefing de presă.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe