OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 20:05 / 267 elite & idei

Valentin Lazea: Aderarea la zona euro, un maraton și nu o cursă de 100 de metri

Valentin Lazea: Aderarea la zona euro, un maraton și nu o cursă de 100 de metri

Aderarea la zona euro presupune eforturi de convergență atât în timpul cât și după aderarea la euro, fiind vorba despre un maraton și nu despre o cursă de 100 de metri, a declarat, vineri, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la sesiunea științifică „România în Uniunea Europeană”, desfășurată la Academia Română.

Potrivit acestuia, pentru a adera la zona euro, este nevoie de convergența în patru domenii: convergența nominală, convergența reală, respectarea criteriilor juridice pe care la cere Tratatul de funcționare al Uniunii Europene și convergența culturală.

„Noi nu trebuie să facem din ținta euro un motiv pentru un heirup, un efort care odată atinsă ținta să înceteze. Pentru că trebuie conștientizat faptul că aderarea la zona euro presupune eforturi de convergență în toate domeniile amintite înainte, în timpul și după aderarea la euro. Cu alte cuvinte vorbim de un maraton și nu de o cursă de 100 de metri….Dacă nu facem o cursă de maraton, adică de acum pentru totdeauna nu am făcut nimic. Pățim exact ca Grecia sau ca alte țări care au intrat s-au relaxat și au plătit prețul”, a spus Valentin Lazea.

El susține că România nu are altă alternativă din punct de vedere economic decât aceea de a încerca să adere la zona euro într-un orizont de timp.

De asemenea, Lazea a reamintit că România va deține președinția Uniunii în 2019 și a atras atenția că acel moment nu trebuie să ne prindă cu indicatori macroeconomici dezechilibrați, cu necesități de a recurge la Fondul Monetar Internațional.

Oficialul BNR susține că trebuie să avem la momentul acela o agendă de negociere care să reflecte atât interes naționale cât și interese europene. Acesta a dat ca exemple: păstrarea celor patru libertăți de mișcare, respectiv a capitalului, a forței de muncă, a serviciilor și a bunurilor, iar al doilea îl reprezintă necesitatea creșterii bugetului comunitar pentru a face față acelor noi domenii, precum imigrație, apărare sau decarbonizarea economiei.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe