Matei Bogdan
Publicat în 19 februarie 2020, 13:51 / 120 elite & idei

Valentin Lazea: Ce a mai rămas din cota unică? În România trăim un mit legat de acest lucru

Valentin Lazea: Ce a mai rămas din cota unică? În România trăim un mit legat de acest lucru

Noi, în România, trăim cu un mit că avem cotă unică, a declarat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR), în cadrul unei dezbateri. El a dat exemple în acest sens, precum impozitul pe profit sau pe venit.

„Ce a mai rămas din cota unică din 2005? Impozitul pe profit care obișnuia să fie 16% acum este plătit de circa 26.000 de companii, pentru că restul sunt calificate ca fiind microîntreprinderi. Acelea plătesc 1% din cifra de afaceri, ceea ce ar putea fi mai puțin decât cei 16% (din impozitul pe profit n.r.)”, a spus el.

• Ce a mai rămas din cota unică? Impozitul pe venit care obișnuia să fie 16%, acum este 10%.

Potrivit acestuia, nu toate câștigurile sunt impozitate, taxate în același fel.

„De exemplu, dividendele sunt taxate cu 5%. Deci ar fi nerezonabil să nu iei acasă dividendele când sunt taxate mai puțin decât să le investești și să fie taxate cu 16% pe profit. TVA era 19%, acum este 19% și 9% și 5% și zero. În ciuda acestor lucruri sau din cauza acestor lucruri, firmele românești nu investesc mai mult. De ce asta? Puteți ghici de ce”, a spus economistul șef al BNR.

Dintr-un studiu a reieșit că marea îngrijorare a firmelor din România este nivelul taxării.

„Ce este interesant din acest studiu și uluitor este că marea îngrijorare a firmelor românești este nivelul taxării. Adică… hai să fim serioși”, a spus el.

A intervenit pe subiect și Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României (BNR).

„Nivelul taxării este dintre cele mai mici din Europa. Totuși, există un oarecare adevăr acolo, în sensul că ei sunt îngrijorați de faptul că unele companii plătesc taxele, iar altele nu. Cele care nu plătesc taxele sunt cei care fac o competiție puternică. Competiția nu este bazată pe o performanță mai bună, ci pe contacte mai bune cu cei care răspund de implementarea legilor”, a afirmat Rădulescu.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

PoliticVlad Mixich: “Aleșii locali decid câți bani bagă în spital. Pot decide să facă asta în interes public. Sau pot face asta în interes de partid”

EconomieAurelian Dochia: BVB – imună la alegerile locale

ExternCristian Unteanu: Se aprind oare „conflictele îngheţate“ pe linia de fractură proximă României?

SocialMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

EvenimenteMireille Radoi, Doina Banciu, Victor Vevera, Sorin Cîmpeanu: Educaţia digitală începe tot de la cartea din bibliotecă

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialIulian Chifu: Rol politic întărit al NATO în lumea de mâineClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe