OraNoua.ro
Publicat în 3 decembrie 2014, 20:55 / 130 elite & idei

Valentin Lazea: După intrarea în zona euro nu vom avea timp să ne relaxăm

Valentin Lazea: După intrarea în zona euro nu vom avea timp să ne relaxăm

Economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, a atras atenția, joi, că România nu va mai avea timp „să se relaxeze”, după aderarea la zona euro, așa cum a făcut după ce a aderat la Uniunea Europeană.

‘După intrarea în Uniunea Europeană am avut timp să ne relaxăm. După intrarea în zona euro nu mai avem timp, nu trebuie să ne mai relaxăm, va trebui să ținem ritmul cu ceilalți, să fim la fel de performați ca celelalte țări din zona euro’, a avertizat Lazea, în cea de-a VI-a ediție a Conferinței anuale a Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR) cu tema ‘Economia românească între macrostabilitate și microtensiuni’.

Economistul-șef al Băncii Centrale consideră că este obligatorie o convergență reală a României, cu păstrarea criteriilor de la Maastricht, pe care aceasta le-a îndeplinit.

‘Acele echilibre macroeconomice pe care le-am câștigat cu greutate, nu trebuie pierdute. România îndeplinește toate cele cinci criterii de la Maastricht și 10 puncte din scoringul zonei euro. Este nevoie de reforme structurale și nu de paleative de natură financiară și monetară. Scopul final este să convergem în termeni reali în zona euro, dar doar adoptarea euro nu este un garant al convergenței reale. Ceea ce am spus, rămâne spus. Dacă ai politici bune și convergi, aproape că nu contează dacă ești în Zona Euro, sau nu. Faptul că ești membru al zonei euro este un semn de distincție. Îți pui emblema în piept, dar convergența reală este cea care contează’, a explicat Lazea.

Criteriile de convergență se referă la politica financiară, nivelul și stabilitatea prețurilor, al dobânzilor și cursul de schimb, un deficit bugetar care trebuie să fie sub 3% din PIB, iar gradul de îndatorare publică să fie sub 60% din PIB.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

PoliticVlad Mixich: “Aleșii locali decid câți bani bagă în spital. Pot decide să facă asta în interes public. Sau pot face asta în interes de partid”

EconomieAurelian Dochia: BVB – imună la alegerile locale

ExternCristian Unteanu: Se aprind oare „conflictele îngheţate“ pe linia de fractură proximă României?

SocialMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

EvenimenteMireille Radoi, Doina Banciu, Victor Vevera, Sorin Cîmpeanu: Educaţia digitală începe tot de la cartea din bibliotecă

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialIulian Chifu: Rol politic întărit al NATO în lumea de mâineClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe