OraNoua.ro
Publicat în 8 februarie 2017, 16:34 / 201 elite & idei

Valentin Lazea: Listările unor companii private nu sunt în măsură să asigure lichiditatea pentru promovarea la piață emergentă

Valentin Lazea: Listările unor companii private nu sunt în măsură să asigure lichiditatea pentru promovarea la piață emergentă

Listările de succes ale unor companii private pe piața de capital nu sunt în măsură să asigure lichiditatea necesară pentru promovarea la statutul de piață emergentă, fiind nevoie de companii de stat, a declarat joi Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR), într-o conferință de presă.

„În prezent, condiția care mai trebuie îndeplinită de piața de capital românească pentru a promova în liga superioară de piață emergentă este listarea unor companii de stat mari, semnificative, pentru a se asigura volumul de lichiditate necesar. Din păcate, în ultimii ani a existat o reținere a statului în acest sens. Cele câteva listări de succes ale unor companii private cum ar fi MedLife oricât de binevenite ar fi nu sunt în măsură să asigure lichiditatea necesară pentru promovarea în liga superioară”, a spus Lazea.

El le-a vorbit celor prezenți, respectiv oficiali ASF, brokeri și reprezentanți BVB despre importanța pieței de capital într-o economie.

„O piață de capital modernă contribuie la diverisificarea riscului întro economie modernă și la multiplicarea canalelor de finanțare. Există numeroase avantaje pe care o piață de capital dezvoltată o poate asigura tuturor actorilor dintr-o economie. Din perspectiva firmelor, care au nevoie de finanțare, piața de capital constituie o alternativă de multe ori mai ieftină la creditul bancar. Din perspectiva investitorilor potențiali, o piață de capital oferă o combinație de risc/randament mai mare decât depozitul bancar sau obligațiunile de stat. Din perspectiva băncilor comerciale, o dezvoltare a pieței de capital este binevenită deoarece băncile acuză, de multe ori, o subcapitalizare firmelor non-bancare care le face pe acestea din urmă ineligibile la creditare”, a spus oficialul BNR.

De asemenea, acesta a mai arătat că o finanțare a economiei prin intermediul pieței de capital este avantajoasă pentru stat, deoarece riscurile acestei finanțări prin piața de capital sunt suportate în întregime de către sectorul privat, „situație care contrastează cu finanțarea prin intermediul băncilor unde, cel puțin în cazul băncilor de importanță sistemică, statul preia o parte a riscurilor”.

Bursa de Valori București (BVB) organizează, joi, conferința ‘Piața de capital din România — Următoarele dezvoltări capitale’.

La eveniment participă Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României, Matteo Patrone, director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Ludwik Sobolewski, director general BVB, Mișu Negrițoiu, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Lucian Anghel, președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB), Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, și alții.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe