OraNoua.ro
Publicat în 23 septembrie 2015, 18:56 / 490 elite & idei

Valentin Lazea: Potențialul economiei românești poate crește la 5% pe an, însă cu reforme neplăcute și costisitoare pe termen scurt

Valentin Lazea: Potențialul economiei românești poate crește la 5% pe an, însă cu reforme neplăcute și costisitoare pe termen scurt

Creșterea potențială în România este de 3% pe an, dar ar putea fi mai mare, de 4 – 5% pe an, însă nu prin politici fiscale și monetare, ci prin reforme neplăcute și costisitoare pe termen scurt, dar cu efecte pe termen lung, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea.

„România, din punct de vedere macroeconomic, are o situație foarte bună, la care s-a ajuns cu sacrificii, în timp, în ultimii cinci ani și ar fi păcat ca această stabilitatea greu câștigată să fie pierdută din cauza unor politici cu orizont de timp scurt. (…) Creșterea potențială este calculabilă, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional o calculează, iar pentru România este undeva la 3% pe an. Putem să creștem potențialul României spre 5%? Da, dar nu prin politici fiscale și monetare, ci prin lucruri neplăcute, costisitoare pe termen scurt, dar cu efecte pe termen lung”, a explicat marți Lazea în cadrul Forbes — CEE FORUM.

Oficialul BNR a dat exemplu de reforme necesare pentru a crește potențialul economiei românești, cuplate pe cei trei factori care duc la o creștere sănătoasă și de durată a economiei, respectiv capital, muncă și productivitate.

Pentru stimularea capitalului, Lazea susține că trebuie o mai bună atragere a investițiilor străine directe și mai ales canalizarea lor către sectoarele „tradebles”, nu imobiliare, servicii financiare sau mall-uri și magazine, cum s-a întâmplat în trecut, o mai bună a absorbție a fondurilor europene, trecerea BVB de la piață de frontieră la piață emergentă, stimularea modelului de creștere economică pe investiții și exporturi, mai degrabă decât creșterea prin consum, și revitalizarea parteneriat public privat în proiectele de investiții majore.

În ceea ce privește munca, Valentin Lazea susține că educația trebuie să fie prioritatea numărul unu, de departe cea mai importantă. „Trebuie să creștem egalitatea de șanse în educație. Nu se poate ca 40% din copii, care cresc la țară, să nu aibă acces egal la educație”, a spus economistul-șef al BNR.

În opinia sa, o altă reformă importantă la acest capitol este cea din sănătate. Reprezentantul BNR salută decizia Guvernului de a majora salariile în domeniu, însă susține că ar fi nevoie de o distribuție axată mai mult pe calitate și performanță.

Stimularea natalității și inversarea trendului negativ al sporului natural, politici de atragere a unui anumit tip de imigrație și reversarea emigrației, dar și prelungirea vieții active pentru cei dornici și capabili după vârsta de pensionare sunt alte reforme pe care economistul BNR le consideră necesare pentru a crește potențialul economiei românești.

Pentru creșterea productivității, este nevoie de reducerea energointensivității produselor românești, de sporirea productivității în agricultură, prin consolidarea terenurilor și implicarea sectorului privat în infrastructura agricolă, de dezvoltarea infrastructurii de transport, de impulsionarea cercetării-dezvoltării, cu aplicarea rezultatelor în producție, dar și de stimularea tuturor formelor de e-commerce, e-government, e-payments, mai spune Valentin Lazea.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe