Adriana
Publicat în 14 noiembrie 2017, 14:04 / elite & idei

Valentin Lazea: Prin stimulente fiscale și salariale nu poți avea creștere de durată

Valentin Lazea: Prin stimulente fiscale și salariale nu poți avea creștere de durată
+ Observator

România nu poate obține o creștere sustenabilă fără a avea competitivitate, iar prin stimulente fiscale și salariale nu poți înregistra creștere de durată, a declarat, marți, economistul – șef la Banca Națională a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferință organizată de INACO.

„Nu putem avea o creștere sustenabilă, pe care toți o dorim, fără a avea competitivitate. Numai prin stimulente fiscale și salariale nu poți avea creștere de durată și sustenabilă. Este un mesaj pe care BNR l-a tot dat și continuă să-l dea”, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, în România nu există un ecosistem de care are nevoie o invenție de la momentul apariției și până la intrarea în producție

„Ecosistemul, care este foarte vast, de care are nevoie o invenție de la momentul apariției și până la aplicarea sa în producție, nu există în România. Acest ecosistem are nevoie de o grămadă de componente. Nu știu dacă ați văzut filmul cu o fată care a inventat mopul cu capătul detașabil (Joy, cu Jennifer Lawrence, Robert de Niro și Bradley Cooper — n. r.). Ambiția era să-l producă pe plan industrial. Primul lucru era să facă rost de bani. Ok, a făcut rost de bani. În al doilea rând a trebuit să facă rost de capacitate de producție, unde să-l facă. A făcut rost. A trebuit să găsească rețea de desfacere, marketing, magazine și a găsit. S-a împiedicat la pasul patru, produsul ei nefiind protejat de patent și toată munca ei s-a dus pe apa sâmbetei”, a spus economistul șef al BNR.

În context, acesta a atras atenția că inventatorii trebuie să gândească sistemic.

„Inventatorii trebuie învățați să gândească sistemic, să se gândească și la pasul 2, 3, 4 și 5, dacă își vor produsul intrat în producție. Să nu vă așteptați că bugetul va aloca mai mulți bani, deci finanțare de la stat, nici de la băncile comerciale, pentru că sunt foarte conservatoare și vor să pună banii acolo unde 100% îi vor recupera”, a subliniat oficialul BNR.

În altă ordine de idei, Valentin Lazea a vorbit despre necesitatea unei agenții private care să aibă rol de arbitru, care să-i ducă la masă pe inventatori și investitori și să medieze cât să primească fiecare în cazul în care intră produsul în producție.

 

https://www.agerpres.ro/economie/2017/11/14/lazea-prin-stimulente-fiscale-si-salariale-nu-poti-avea-crestere-de-durata-13-45-10

 

Ultima ora:

ObservatorCristian Unteanu: România se confruntă cu riscul existenţial al „ieşirii de pe hartă“

PoliticMarius Stoian: Președintele Klaus Iohannis procedează în litera și spiritul Constituției. Isteria nu poate bate democrația!

EconomieSergiu Oprescu: Exista o nevoie de predictibilitate pentru ca altfel pietele reactioneaza cu volatilitate

ExternCristian Unteanu: Autoizolarea României. Pe fond, ne interesează ceva?

EvenimenteMireille Rădoi: Ziua Culturii Naționale celebrată în Aula BCU ”Carol I”

CulturaAcad. Ioan Aurel Pop: Rolul culturii scade pe zi ce trece; fără şcoală nu se poate face cultură

SocialAndreea Paul: Info-invitatie catre doamnele care au fondat sau conduc initiative civice remarcabile in tara

MoldovaCristian Unteanu: De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românescClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe