OraNoua.ro
Publicat în 29 octombrie 2014, 16:26 / 177 elite & idei

Valentin Lazea: România are cea mai bună situație macroeconomică din Europa Centrală

Valentin Lazea: România are cea mai bună situație macroeconomică din Europa Centrală

Situația macroeconomică a României este cea mai bună din Europa Centrală, iar țara noastră a îndeplinit 10 dintre cele 11 criterii de convergență la UE, a declarat, miercuri, Valentin Lazea, economist-șef al BNR, în cadrul unui forum de afaceri.

„Macroeconomic, România sta foarte bine. România îndeplinește 10 din cele 11 criterii de convergență la UE. Cel care a rămas sunt investițiile nete internaționale, criteriu pe care de altfel nicio țară nu îl îndeplinește. Stăm cel mai bine din Europa Centrală, stăm mai bine decât Lituania și mai bine decât Suedia chiar”, a susținut el.

Potrivit acestuia, o problemă care trebuie rezolvată este modul cum firmele au acces la credite bancare.

„Sunt de acord că noi, băncile, trebuie să facem mai mult pentru a credita firmele, dar problema este că firmele românești sunt sub capitalizate”, a continuat Lazea.

El a explicat că firmele românești au datorii foarte mari în raport cu capitalul propriu.

„E o problemă crucială, care trebuie rezolvată. Băncile și-au majorat substanțial capitalul și la fel ar trebui să facă și firmele”, a conchis oficialul BNR.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe