OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2017, 16:33 / 327 elite & idei

Valentin Lazea: România are nevoie de modificarea ADN-ului economic pentru a nu risca să fie respinsă de organismul Zonei Euro

Valentin Lazea: România are nevoie de modificarea ADN-ului economic pentru a nu risca să fie respinsă de organismul Zonei Euro

România poate pierde avantajul îndeplinirii criteriilor pentru aderarea la Zona Euro mult mai ușor decât l-a câștigat.

„În urma reformelor dintre anii 2010 și vara anului 2015, România a demonstrat că se poate încadra în aceste criterii, dar ritmul nu trebuie relaxat, căci așa cum le-am câștigat așa le putem pierde. Sau chiar mai repede. Vestea proastă este că ritmul se relaxează”, consideră Valentin Lazea (FOTO), la conferința organizată marți de cursdeguvernare.ro.

„Sunt de acord că este nevoie de creștere rapidă, pentru a recupera decalașjele, dar trebuie văzut și cât de sustenabilă este creșterea”, a spus economistul șef al BNR, cu precizarea că exprimă opinia personală şi nu poziţia băncii centrale.

Într-adevăr PIB la puterea paritară de cumpărare a crescut de la 26% din media europeană în anul 2000 la 51% în 2016, dar „dacă creşterea pe stimuli fiscali şi bugetari nu este ceea ce ne dorim. Aceşti stimuli nu pot fi acordaţi ferecvent şi pot fi şi retraşi la nevoie”.

„Economia românească poate creşte cu 5%, dar cu reforme structurale pe principalii factori: capital, forţă de muncă şi productivitate. Ceea ce se prefigurează a fi aşa numitul „nucleu dur” se bazează pe aceleaşi reforme structurale”, argumentează Valentin Lazea.

În privinţa componentei de capital, trebuie atrase fondurile europene şi investiţiile străine directe şi dezvoltată piaţa de capital. Avem deficit de forţă de muncă educată şi de educaţie, în general, ca şi probleme de natalitate. În fine investiţiile străine nu pot fi atrase fără infrastructurăp performantă, sau, fără reforma cadastrului, debirocratizare şi stimularea eficienţei energetice.

Reformele  structurale sunt, însă cele care au efect „asupra celor 20 de milioane de români, nu doar asuptra câtorva zeci de mii, motiv pentru care aceştia și ţin lucrurile pe loc”, a mai spus Valentin Lazea.

Economistul şef al BNR a demontat încă odată miturile care sunt invocate pentru a apăra deficitele macroeconomice, precizând că exprimă opiniile proprii și nu poziția BNR.

România este pe contrasens privind deficitul bugetar și privind deficitul de cont curent. Cel dintâi a crescut la noi, în vreme cu 12 state membre ale UE şi l-au corectat sub 3%, iar alte 13 şi l-au menţinut sub limită. Chiar şi Franţa şi l-a redus de la 3,9% la 3,4 % din PIB.

Deficitul de cont curent este clar o trăsătură non europeană. Marea majoritatea a țărilor UE au excedente de cont curent. Este fals că avem nevoied e deficit de cont curent ca să ne dezvoltăm și să investim. Este fals că este sustenabil un deficit de 4 miliarde de euro, căci doar în Franța și Marea Britanie sunt mai mari. Este fals că economisirea nu este suficientă” a amintit Valentin Lazea.

Pe de altă parte,  o  mare problemă este și inegalitatea veniturilor.

Inegalitatea de venituri între cei care muncesc – nu între cei care muncesc şi cei care stau cu mâna întinsă după ajutoare sociale – este, în România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Primele 20 de procente din populaţie câştigă de 8,2 ori mai mult decât ultimele 20 de procente. Ţările care ne urmează în acest top, de exemplu Bulgaria, poate nu întâmplător sunt şi cele care au cotă unică de impozitare”, a declarat Valentin Lazea.

Inegalitatea de venituri „generează neîncredere în rândurile populaţiei. Tânărul nu-l mai crede pe bătrân, transilvănenii nu mai au nicio treabă cu oltenii şi aşa mai departe”. Pentru atenuarea discrepanţelor, ar fi necesară „o impozitare în progresie moderată a veniturilor”, a mai spus economistul-şef al BNR.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe