OraNoua.ro
Publicat în 19 octombrie 2016, 12:53 / 166 elite & idei

Valentin Lazea: „România Competitivă” este singura strategie care are și buget și prioritizare; bugetul pe 5 ani este de 17 miliarde de euro

Valentin Lazea: „România Competitivă” este singura strategie care are și buget și prioritizare; bugetul pe 5 ani este de 17 miliarde de euro

Programul „România Competitivă”, strategia care își propune să asigure convergența cât mai rapidă a României cu țările din Europa Occidentală, are un buget cumulat pe primii cinci ani de implementare de 10,5% din PIB, respectiv 17 miliarde de euro, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

„Programul România Competitivă (…) este o strategie care își propune să răspundă principalelor provocări ale Românie de după aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Principala provocare este convergența cât mai rapidă cu țările din Europa Occidentală. Pentru a ajunge de la 57% din media europeană, PIB/locuitor, la 75%, în următorii 10 ani, România ar trebui să crească sustenabil cam cu 5% în fiecare din următorii 10 ani. Vestea proastă este că acest ritm nu poate fi atins numai cu politici fiscale și monetare, ci doar prin reforme structurale. Ce înseamnă PIB potențial, sau creștere potențială? Este acel ritm de creștere care nu produce dezechilibre în economie. Acum, în România, PIB-ul potențial este 3%, nu 4%, nu 5% nu 5,2%!”, a subliniat Lazea.

Potrivit acestuia, noul program nu reprezintă o altă strategie, pe lângă cele 365 de strategii aflate în diverse instituții din România și în diverse stadii de elaborare sau implementare care, însă, nu au nici bugetare și nici prioritizare.

„Există 365 de strategii în România prin diverse instituții și stadii, însă două treimi din acestea nu au nici buget, nici prioritizare. Această strategie nu este a 366-a, ci este singura care are și buget și prioritizare. (…) În carul programului au fost identificate 16 domenii care pot contribui la creșterea PIB. (…) În cadrul acestora au fost identificate 41 de obiective strategice, împărțite în 90 de măsuri. Acestea au fost prioritizate și bugetate: bugetul cumulat pe următorii cinci ani este de 10,5% din PIB sau 17 miliarde de euro, din care două treimi se găsesc deja în bugetele ministerelor”, a adăugat reprezentantul BNR.

El a reamintit faptul că, în cazul în care economia crește peste potențial, stimulată doar de diverse politici, ritmul va fi inversat mai devreme sau mai târziu.

Lazea a vorbit și despre o altă particularitate a acestei strategii și anume aceea că se concentrează numai pe sectorul real al economiei, pe modul în care poate fi crescut „tortul”, adică PIB-ul, și nu cum să fie împărțit acest tort.

„Ideea este să faci un număr mai mic de lucruri, dar bine, nu de toate pentru toți, dar nimic bine”, a mai spus Lazea.

Economistul șef al BNR a mai spus că strategia, la care lucrează de aproximativ jumătate de an experți din Guvern, Banca Națională a României și Academia Română, va fi pusă la dispoziția populației și a partidelor politice până la finalul lunii octombrie.

Lazea a adăugat că măsurile cuprinse în strategie au sens și din punct de vedere politic, nu doar economic, pentru că au efecte și pe termen scurt, astfel încât ar trebui să figureze pe lista oricărui partid, fie de stânga fie de dreapta.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

PoliticVlad Mixich: “Aleșii locali decid câți bani bagă în spital. Pot decide să facă asta în interes public. Sau pot face asta în interes de partid”

EconomieAurelian Dochia: BVB – imună la alegerile locale

ExternCristian Unteanu: Se aprind oare „conflictele îngheţate“ pe linia de fractură proximă României?

SocialMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

EvenimenteMireille Radoi, Doina Banciu, Victor Vevera, Sorin Cîmpeanu: Educaţia digitală începe tot de la cartea din bibliotecă

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialIulian Chifu: Rol politic întărit al NATO în lumea de mâineClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe