OraNoua.ro
Publicat în 22 octombrie 2014, 20:36 / 154 elite & idei

Valentin Lazea: România nu poate spera la un model industrial „high tech” fără o reformă profundă în educație

Valentin Lazea: România nu poate spera la un model industrial „high tech” fără o reformă profundă în educație

Industrie are o pondere importantă în structura produsului intern brut și este în creștere, însă România se bazează pe o industrie slab sau mediu tehnologizată, iar pentru a spera la o industrie înalt-tehnologizată trebuie mai întâi să realizeze o reformă profundă în educație, a declarat miercuri economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

„Industria are o pondere destul de importantă în structura produsului intern brut și este în creștere, lucru care nu este valabil pentru majoritatea economiilor europene. Producția industrială în perioada ianuarie — august a continuat să crească destul de accelerat, cu 7,6% față de perioada similară a anului trecut. (…) Economia se bazează mai mult pe ramurile low tech și medium tech, care, în ultimii ani, au prezentat cea mai mare rentabilitate și productivitate. Șansa noastră de a produce campioni regionali, statistic vorbind, nu se verifică. (…) Nu putem spera la o industrie high tech fără o reformă a educației”, a subliniat Valentin Lazea.

În opinia sa, pentru un investitor străin care decide să investească în România, avantajele constau în forța de muncă ieftină, poziționarea geografică interesantă și fiscalitatea rezonabilă în context european. „Pe viitor, trebuie să mergem spre o infrastructură dezvoltată, spre o educație îmbunătățită, mai ales tehnică, și spre o relativă independență energetică, pe care suntem pe cale să o atingem, dacă vrem să renunțăm la forța de muncă ieftină. În plus, trebuie să acceptăm o fiscalitate mai ridicată”, a mai spus economistul-șef al BNR.

El a reamintit și de potențialul uriaș pe care România îl are în materie de productivitate, având în vedere că aceasta este de 8 ori mai mică în țara noastră, față de Germania, de problemele de capitalizare ale firmelor românești, dar și de cei două milioane de români care muncesc în străinătate (căpșunari), care ar trebui readuși în țară, și de alți două milioane care trăiesc la limita subzistenței și care ar trebui integrați în circuitul economic.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe