OraNoua.ro
Publicat în 9 decembrie 2015, 18:33 / 174 elite & idei

Valentin Lazea: România se pune singură în situația de a fi vulnerabilă, ca urmare a noului Cod fiscal

Valentin Lazea: România se pune singură în situația de a fi vulnerabilă, ca urmare a noului Cod fiscal

România se auto-vulnerabilizează, în acest moment, prin politicile fiscale pe care le promovează noul Cod fiscal, a afirmat, marți, într-o dezbatere de specialitate, Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României /BNR/.

‘Păstrarea macrostabilității economice este extrem de importantă pentru că România se auto-vulnerabilizează în acest moment prin politicile fiscale pe care le promovează noul Cod fiscal și ajunge ca, alături de Croația, în 2017 să fie singura țară care va avea deficit de peste 3%. De ce este important să nu ai deficit de peste 3%?

Când investitorii străini se uită la ansamblul piețelor emergente, ei găsesc care sunt punctele slabe, care sunt țările mai slabe, care sunt căprioarele rănite, ca sa zic așa. România nu este astăzi în această situație, dar va fi peste doi ani, ca urmare acestui Cod fiscal minunat pe care îl avem. La orice semn de criză, investitorii străini se vor retrage din piețele emergente vulnerabile. România se pune singură pe sine în poziția de a fi vulnerabilă (…) În România s-au dat jos niște taxe, TVA… fără să se uite nimeni ce efecte va avea acest lucru în viitor’, a declarat Lazea.

Oficialul BNR a precizat, totodată, că fenomenul de auto-vulnerabilizare a României este strâns legat de logica oportunistă, a câștigului de moment.

‘În lumea în care trăim, să te auto-vulnerabilizezi este o chestiune lipsită de orice logică. Totuși, o logică există și vorbim despre logica oportunistă, adică să câștigăm acum cât putem. Politicienii au acum această privire oportunistă și ce o fi după aceea nu mai contează. Practic, această gândire oportunistă caracterizează întreaga societate românească. Am citit, recent, o carte care se cheamă ‘Testul bezelei’, scrisă de un psiholog american de 85 de ani. Acesta scrie că prin anii 60 a inventat un test pentru copiii de 4 ani. Acestora li se punea o bezea pe masă și li se dădea următorul test: sau mănâncă bezeaua imediat sau mai așteaptă 15 minute și mai primesc încă o bezea. S-a demonstrat în timp, când copiii aceia au crescut după 30-40 de ani, că aceia care au avut răbdarea să aștepte răsplata mai întârziată au ajuns oameni împliniți, șefi, în funcții de conducere. Ceilalți care au acceptat prima bezea imediat au ajuns vai de capul lor. În societatea românească sunt prea mulți oameni care pică Testul bezelei. Noi din școală trebuie să-i învățăm pe oameni că nu tot ce zboară se mănâncă. Nu vei câștiga mai mult dacă te auto-gratifici acum decât dacă vei aștepta și vei fi mai calculat și mai cumpătat’, a explicat Valentin Lazea.

Acesta a menționat, de asemenea, că ‘din septembrie, anul trecut, România îndeplinește toate cele 5 criterii de la Maastricht, dar și 13 din 14 criterii din acel Tablou de bord, urmărit de Comisia Europeană’.

Cei mai importanți actori din sistemul bancar și jucători din piața de business participă, marți, la conferința „Lecții învățate în anii de criză’, eveniment susținut de Asociația Română a Băncilor (ARB).

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: A avut loc lansarea cărții ” Destine ca-n filme”

PoliticKlaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliului European: Autonomia strategică a UE trebuie construită pe baza unei piețe interne depline și funcționale

EconomieSebastian Burduja: „Fără fonduri de investiţii nu putem discuta despre dezvoltare economică”

ExternCristian Unteanu: Se aprind oare „conflictele îngheţate“ pe linia de fractură proximă României?

SocialMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

EvenimenteMireille Radoi, Doina Banciu, Victor Vevera, Sorin Cîmpeanu: Educaţia digitală începe tot de la cartea din bibliotecă

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialIulian Chifu: Rol politic întărit al NATO în lumea de mâineClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe