OraNoua.ro
Publicat în 18 iunie 2014, 18:50 / 141 elite & idei

Valentin Lazea: Românii din Italia au trimis cei mai mulți bani acasă în 2013 – 925 milioane euro

Valentin Lazea: Românii din Italia au trimis cei mai mulți bani acasă în 2013 – 925 milioane euro

Românii din Germania sau SUA au trimis, anul trecut, mai mulți bani acasă decât cei din Spania, potrivit datelor prezentate de economistul șef al Băncii Naționale din România, Valentin Lazea, la conferința „Migranții români și România: investiție pe termen lung”.

„În 2013, din totalul de 4,2 miliarde euro trimiși de muncitorii străini clasamentul s-a schimbat, în sensul că după Italia și înaintea Spaniei figurează Germania și Statele Unite. Asta trebuie să ne ducă cu gândul la profilul diferit al migranților români pe trei zone mari geografice: lucrătorii din țările mediteraneene — Spania, Italia, Portugalia, Grecia, care de regulă, fără a generaliza, sunt mai puțin calificați și trimit bani mai puțini pentru că primesc mai puțini bani acolo, dar sunt mulți aceștia. Apoi sunt lucrătorii din Germania, Franța, Marea Britanie, care au un grad de instruire mai înalt, ei trimit bani ceva mai mulți. Aceștia, ca și primii probabil că au de gând să se întoarcă în țară și să înceapă o afacere sau să-și construiască o casă. A treia categorie e reprezentată de cei supra-specializați, cu masterate, doctorate din Statele Unite sau Canada, care trimit bani fără a avea de gând să se întoarcă, iarăși fără a generaliza. Acest lucru este oarecum surprinzător, faptul că puțini români, dar bine plătiți din SUA, au trimis mai mulți bani decât migranții mulți din Spania, dar mai prost plătiți”, a explicat Lazea.

Românii din străinătate au trimis în țară peste 4,2 miliarde de euro în 2013. Pe primul loc la transferuri către România se situează Italia, cu 925 milioane de euro, pe locul doi Germania cu 595 milioane de euro, iar pe trei SUA cu 460 milioane de euro. Spania se află abia pe locul patru cu 393 milioane de euro.

În 2012, transferurile bănești ale românilor din Spania au fost de 504 milioane de euro, cele ale românilor din SUA de 593 milioane euro, iar cele ale românilor din Germania au fost de 491 milioane euro. În 2010, transferurile bănești ale românilor din Spania au fost de 738 milioane de euro, cele ale românilor din SUA de 261 milioane euro, iar cele ale românilor din Germania au fost de 509 milioane euro. Vârful transferurilor bănești ale românilor din Spania a fost atins în 2008, respectiv 2,11 miliarde euro, iar în același an transferurile bănești ale românilor din Italia au fost de 2,7 miliarde euro.

Acesta susține că băncile ar trebui să-și stabilească strategii diferite în funcție de aceste trei tipologii de emigranți și că „una este să urmărești un emigrant care vrea să se întoarcă acasă și trebuie să știi ce anume are de gând, să deschidă o mică afacere sau să-și construiască o casă sau să-și cumpere o mașină, altfel de strategie ai față de un emigrant care n-are de gând să se întoarcă și trimite bani acasă ca să-și ajute rudele sau copiii să meargă la școală”.

Institutul Bancar Român în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative și cu Fundația Lufkin pentru Antreprenoriat și Migrație (FLAME) organizează, joi, conferința „Migranții români și România: investiție pe termen lung”.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliului European: Autonomia strategică a UE trebuie construită pe baza unei piețe interne depline și funcționale

PoliticKlaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliului European: Autonomia strategică a UE trebuie construită pe baza unei piețe interne depline și funcționale

EconomieSebastian Burduja: „Fără fonduri de investiţii nu putem discuta despre dezvoltare economică”

ExternCristian Unteanu: Se aprind oare „conflictele îngheţate“ pe linia de fractură proximă României?

SocialMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

EvenimenteMireille Radoi, Doina Banciu, Victor Vevera, Sorin Cîmpeanu: Educaţia digitală începe tot de la cartea din bibliotecă

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialIulian Chifu: Rol politic întărit al NATO în lumea de mâineClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe