Adriana
Publicat în 10 aprilie 2013, 14:56 / 129 elite & idei

Valentin Lazea: Romanii platesc cele mai mari rate bancare din Europa

Valentin Lazea: Romanii platesc cele mai mari rate bancare din Europa
+ Observator

Romanii platesc cele mai inalte rate bancare din Europa, in raport cu veniturile disponibile, cu o medie de aproape 20%, ceea ce inseamna ca bancile vor trebui sa se orienteze mai mult catre finantarea companiilor, unde perspectivele sunt mult mai bune, afirma economistul sef al BNR, Valentin Lazea. „Ponderea datoriilor gospodariilor in PIB este in regula, sub 20%, dar ponderea datoriilor in venitul disponibil este deja la media europeana, pentru ca venitul este mic. Daca mergem la serviciul datoriei in venitul disponibil, deja situatia este total invers, gospodariile din Romania stau cel mai prost in context european (cu 20% – n.r.)”, a aratat Lazea la un seminar privind modelul de afaceri al bancilor, organizat de Finantistii la Banca Nationala a Romaniei.

Din datele prezentate de Lazea, romanii care au atras credite platesc lunar la banca aproape de doua ori mai mult din veniturile incasate decat un francez, italian sau spaniol, si de trei ori mai mult decat un neamt. „Ca tendinta generala, sectorul companiilor are o mai buna capacitate de a accesa noi credite comparativ cu sectorul gospodariilor. Imi pare rau, asta este”, a afirmat Lazea. El a explicat ca, dincolo de unele erori facute de banci in trecut, printre care enumera si creditarea excesiva a populatiei, exista factori exogeni, independenti de banci, care ingreuneaza creditarea in acest moment.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe