OraNoua.ro
Publicat în 23 octombrie 2014, 20:34 / 318 elite & idei

Valentin Lazea: Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că au o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile

Valentin Lazea: Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că au o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile
„Principalul motiv pentru care România nu se poate dezvolta este educaţia. Românii au cea mai proastă educaţie din Europa. Educaţia trage economia în jos”, spune Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la o întâlnire organizată de Ziarul Financiar.
Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% creştere economică“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă – antreprenori şi companii private – pentru a crea o platformă de relansare economică a României.
„Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că avem o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile”, susţine economistul BNR.
„Cea mai mare provocare a României este de a crea 4 milioane de locuri de muncă noi în joburi care nu necesită o calificare ridicată România trebuie să dea de lucru acestor 4 milioane de oameni: două milioane de ţărani şi 2 milioane de căpşunari. Aceşti  4 milioane de oameni, chiar angajaţi fiind, nu vor genera ritmuri de creştere spectaculoase”, argumentează Valentin Lazea.
Suntem în pericol să ajungem în middle-income trap: câştigăm 10.000 de euro pe an pe cap de locuitor şi ne mulţumim cu atât, mai spune economistul.
Căderea sistemului de edu­caţie şi a celui de sănătate alungă românii din România, iar pe cei care rămân îi transformă într-o masă de oameni dependenţi de exterior, de baronii locali sau de politicieni. Obiectivul proiectului este crearea unei platforme care să genereze o strategie coerentă de creştere pentru a asigura convergenţa economiei româneşti cu Occidentul şi trecerea la euro în 2019. Este ultima şansă. Altfel, riscul dezintegrării economice, sociale şi politice devine tot mai mare.
La 25 de ani de la Revoluţie, Româ­nia nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul. Dacă vom ră­mâ­ne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul Româ­niei ca ţară este sub semnul întrebării.

Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa Ro­mâniei cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Evoluţia structurală a economiei ne-a adus astăzi în situaţia de a fi un simplu furnizor de forţă de muncă necalificată: un milion de salariaţi din cei cinci milioane sunt plătiţi cu salariul minim, iar din cele zece milioane de persoane apte de muncă, doar jumătate sunt salariate.

Resursele naturale sunt exportate sub formă brută, iar amprenta investiţi­ilor străine în dezvoltarea economică locală este insuficientă. În TOP 100 exportatori sunt doar două companii cu capital local, iar 60% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Ro­mânia sunt deţinute de companii străine.

Sursa: zf.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe