Valentin Lazea: Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii!
Adoptarea monedei unice europene trebuie stabilita in urma unei analize cost – beneficiu si nu pentru ca este la moda, iar romanii trebuie sa inteleaga ca, daca vor sa traiasca precum nemtii, trebuie sa munceasca la fel ca ei, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
El a precizat ca aderarea la zona euro este legata de cresterea economica, iar aceasta nu poate fi obtinuta prin relaxare fiscala si monetara.
Referitor la adoptarea monedei unice europene, Valentin Lazea a precizat ca decizia ar trebui luata in urma unei analize cost-beneficiu, nu pentru ca este la moda, iar procesul este strans legat de cresterea economica si reformele structurale.
In opinia sa, Romania are nevoie de o perioada de minimum sase ani cu crestere economica de doua puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare din statele cele mai sarace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, la finele anului trecut indicatorul situandu-se la 54% din media UE.
Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume
El a precizat ca, pentru aderarea la zona euro in 2019, obiectiv anuntat de autoritatile romane in urma cu un an, Romania ar trebui sa intre la inceputul anului viitor in anticamera zonei euro, respectiv in mecanismul ratelor de schimb (ERM-2). „Ca sa intram in 2019 in zona euro, ar trebui ca la inceputul anului viitor sa intram in mecanismul ERM-2 si vad ca nu se intampla nimic. Chiar daca este tarziu, ar mai fi inca timp”, a mentionat economistul.
Lazea a atras atentia ca odata ce Romania intra in zona euro, reformele structurale nu mai pot fi relaxate niciodata, intrucat altfel se ajunge in situatia Greciei sau a Portugaliei.
„Rezulta ca, in Romania, este necesara o schimbare culturala profunda la toate nivelurile societatii. Daca romanii vor sa traiasca precum nemtii, trebuie sa gandeasca la fel ca ei, sa munceasca la fel ca ei. (…)
Intrebarea care se pune este daca Romania vrea sa faca parte din grupul tarilor performante sau din cel al statelor sub-performante, alaturi de Grecia sau altele? Atunci trebuie sa intrebi publicul: Vreti sa traiti ca nemtii? Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii!”, a punctat Lazea. El a adaugat ca, odata intrati in zona euro, „trebuie sa jucam in Liga Campionilor, nu mai putem juca in Liga Nationala”
In acest context, el a atras atentia ca, pentru a avea o economie performanta, Guvernul trebuie sa ia masuri nepopulare de reforma, care trebuie bine explicate publicului, cu accent pe beneficii.
„Un Guvern care doreste sa promoveze serios reforme structurale trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa aiba convingerea interna privind necesitatea reformelor, sa comunice in permanenta cu societatea despre scopul final al reformelor si sa coalizeze grupurile care vor castiga de pe urma reformelor”, a explicat Lazea.
Sursa: ziare.com
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe