Bogdan Daradan
Publicat în 31 octombrie 2012, 15:47 / 311 elite & idei

Valetin Lazăr: Ministerul Economiei a definitivat Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030

Valetin Lazăr: Ministerul Economiei a definitivat Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030

Ministerul Economiei a definitivat şi transmis Guvernului pentru aprobare proiectul Strategiei energetice a Republicii Moldova până în anul 2030. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, documentul oferă repere în vederea dezvoltării sectorului energetic în Republica Moldova, în scopul de a asigura baza necesară creşterii economice şi a bunăstării sociale.

Strategia energetică a Republicii Moldova vizează anul 2020 drept anul integrării depline în piaţa internă de energie a Uniunii Europene. În perioada de tranziţie, impusă de durata de timp necesară realizării interconexiunilor de transport, durată care este mai scurtă în sectorul gazelor naturale şi mai îndelungată în cel electroenergetic, Republica Moldova va dezvolta din punct de vedere legislativ, instituţional şi logistic o piaţa liberalizată, funcţională a energiei.

În această etapă de tranziţie, conexiunea reversibilă a sistemului de transport de gaze naturale cu sistemul din România va fi deplin fezabilă în 2014, cu obiectivul imediat de a oferi alternative de aprovizionare în situaţii de urgenţă şi cu obiectivul strategic pe termen mediu şi lung de a beneficia de conexiunile existente, în construcţie şi planificate ale României, inclusiv în cadrul aşa numitelor „coridoare sudice”.

Perioada 2012-2020 va reprezenta, de asemenea, etapa în care sunt aşteptate primele rezultate în implementarea unor măsuri mai puţin costisitoare de eficienţă energetică şi utilizarea surselor regenerabile de energie celor mai apropiate de costul energiei convenţionale.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe