Bogdan Daradan
Publicat în 31 octombrie 2012, 15:47 / 212 elite & idei

Valetin Lazăr: Ministerul Economiei a definitivat Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030

Valetin Lazăr: Ministerul Economiei a definitivat Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030

Ministerul Economiei a definitivat şi transmis Guvernului pentru aprobare proiectul Strategiei energetice a Republicii Moldova până în anul 2030. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, documentul oferă repere în vederea dezvoltării sectorului energetic în Republica Moldova, în scopul de a asigura baza necesară creşterii economice şi a bunăstării sociale.

Strategia energetică a Republicii Moldova vizează anul 2020 drept anul integrării depline în piaţa internă de energie a Uniunii Europene. În perioada de tranziţie, impusă de durata de timp necesară realizării interconexiunilor de transport, durată care este mai scurtă în sectorul gazelor naturale şi mai îndelungată în cel electroenergetic, Republica Moldova va dezvolta din punct de vedere legislativ, instituţional şi logistic o piaţa liberalizată, funcţională a energiei.

În această etapă de tranziţie, conexiunea reversibilă a sistemului de transport de gaze naturale cu sistemul din România va fi deplin fezabilă în 2014, cu obiectivul imediat de a oferi alternative de aprovizionare în situaţii de urgenţă şi cu obiectivul strategic pe termen mediu şi lung de a beneficia de conexiunile existente, în construcţie şi planificate ale României, inclusiv în cadrul aşa numitelor „coridoare sudice”.

Perioada 2012-2020 va reprezenta, de asemenea, etapa în care sunt aşteptate primele rezultate în implementarea unor măsuri mai puţin costisitoare de eficienţă energetică şi utilizarea surselor regenerabile de energie celor mai apropiate de costul energiei convenţionale.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe