OraNoua.ro
Publicat în 29 martie 2017, 19:59 / 228 elite & idei

Vasile Dâncu: Intelectualii trebuie să meargă spre viața politică; au această datorie față de societate

Vasile Dâncu: Intelectualii trebuie să meargă spre viața politică; au această datorie față de societate

Intelectualii sunt obligați să meargă spre viața politică, au această datorie față de societate, deși nu e simplu să intri într-un dialog politic în care unii nu vin cu penița și cu cuvântul, ci cu barosul și înjurătura – este de părere sociologul Vasile Dîncu.

Acesta a participat vineri la conferința „Perspective actuale asupra dreptății sociale. Concepte, teorii și practici contemporane”, organizată de Universitatea din București.

„O viață politică fără intelectuali este o viață politică, de pildă, la nivelul pe care îl avem acum. Asta este. În mod normal, eu cred că intelectualii au această datorie față de societate. Cu siguranță că va fi foarte greu să-l convingi pe un intelectual să intre într-un partid, dar poate să încerce variante; trebuie să faci, sigur, niște mici concesii atunci când vrei să-ți servești comunitatea. Nu este simplu să intri într-un dialog politic în care unii nu vin cu penița și cu cuvântul, ci cu barosul și înjurătura. Dar, dacă vrei să schimbi ceva, cred că ai datoria să treci peste unele dintre aceste inconveniente”, a declarat pentru AGERPRES Vasile Dâncu.

În opinia sa, trebuie ”să renască” o „piață a ideilor în România”.

„Cred că trebuie să renaștem și în România ceea ce, la un moment dat, a existat după 1990, cu entuziasm, Piața Ideilor. Spunea Horia Roman Patapievici, la un moment dat, că, din nefericire, noi nu avem o piață a ideilor în România. Nu avem o dezbatere intelectuală, o dezbatere publică, iar discuția despre dreptate socială este esențială. Nu se referă numai la statutul social, numai la modalități de protecție a populație, ci se referă la o problemă mult mai importantă, etică. Pentru că, la noi, ceea ce lipsește nu mai este viziunea, ceea ce lipsește este conținutul dezbaterii publice. Am rămas la un discurs care este orchestrat doar de media și de foarte puține ori recunoaștem acolo oamenii care au ceva de spus, oamenii care prin ideile lor pot să contribuie la nașterea unui proiect social, la nașterea unui proiect politic, un proiect de țară cum spunem în fiecare zi”, a arătat Dîncu.

Conferința „Perspective actuale asupra dreptății sociale. Concepte, teorii și practici contemporane”, organizată de Universitatea din București, prin intermediul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), se desfășoară vineri și sâmbătă, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. La eveniment, se susțin prelegeri despre dreptatea socială, privită din perspective diferite: inegalitate socială, democrație, in/echitate în politici, competiție politică și datorie publică.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe