OraNoua.ro
Publicat în 7 martie 2012, 14:04 / 288 elite & idei

Vasile Dâncu (IRES): Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

Vasile Dâncu (IRES): Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

Investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%, conform sondajelor Institutului Român pentru evaluare şi strategie, a declarat, marţi, preşedintele IRES, Vasile Dâncu, la întâlnirea membrilor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Principalele riscuri cu care se va confrunta România, în 2012, se referă la restrângerea accesului la finanţare şi la cele privind alegerile din toamnă. Eşecurile legate de atragerea fondurilor structurale pot avea o percepţie negativă în rândul oamenilor de afaceri, ceea ce ar trebui evitat. Sondajele arată că investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%,”, a precizat preşedintele IRES.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, preşedintele IRES consideră că riscul migraţiei în alte ţări din UE este de 77%, fiind unul dintre cele mai mari riscuri înregistrate în ultimii ani.
„În ceea ce priveşte Germania, imaginea României este destul de deteriorată, numai 27% dintre germani având o percepţie pozitivă. Produsele româneşti sunt privite cam la fel ca şi celelalte din ţările est-europene. Cu toate acestea, românii percep în majoritatea lor (42%) că relaţia cu Germania este una benefică”, a subliniat Vasile Dâncu.

Important pentru mediul de afaceri este şi faptul că numai 15 procente dintre români ar dori să-şi schimbe locul de muncă în 2012. De asemenea, încrederea în moneda naţională a crescut, 49% dintre români preferând leul şi numai 33% euro.

Potrivit sondajului IRES, există o scădere a încrederii în UE, numai 46% dintre români având aşteptări de la comunitate europeană pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.
„Oamenii au început să caute soluţii în interior pentru creşterea nivelului de trai şi nu mai privesc Uniunea Europeană ca pe un Moş Crăciun. De asemenea, 31% dintre români cred că în 2012 vor depăşi criza economică. Paradoxal, putem spune că suntem un popor nefericit, dar optimist, deoarece 44% dintre români consideră acest lucru”, a spus şeful IRES.

În prezent, Germania este partenerul economic numărul unu al României. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.

AHK România reprezintă oficial economia germană în România, fiind astfel un actor central în dezvoltarea relaţiilor economice, în special în promovarea şi susţinerea IMM-urilor din cele două ţări.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe