Matei Bogdan
Publicat în 22 aprilie 2020, 16:09 / 99 elite & idei

Vasile Dâncu: Jumătate dintre bătrânii noștri au această spaimă

Vasile Dâncu: Jumătate dintre bătrânii noștri au această spaimă

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a publicat, astăzi, 21 aprilie, un studiu* dedicat evaluării stării emoționale a românilor în prima lună de izolare la domiciliu și distanțare socială impusă de autorități pe fondul pandemiei de COVID-19.

În această perioadă românii sunt din ce în ce mai îngrijorați din cauza singurătății, pierderii resurselor de trai, dar și a deciziilor autorităților.

LIPSA CELOR DRAGI, CEL MAI ACUT SENTIMENT RESIMȚIT DE ROMÂNI

14% dintre români au locuit singuri în prima lună de izolare.

Un sfert dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat prima lună de izolare singuri.4 din 10 români au avut temeri legate de imposibilitatea asigurării resurselor de trai pe fondul prelungirii crizei generate de pandemie.

Mai mult de o treime dintre români au avut sentimentul de frică de moarte pe fondul infecției cu noul coronavirus.

„Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură, oricum noi le amintim asta în fiecare zi. Închipuiți-vă că mai mult de jumătate dintre bătrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de  o serie de boli pe care nu le aveau înainte. 

Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia. Asta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta” , declară sociologul Vasile Dâncu, fondatorul IRES.

Persoanele între 36 și 50 de ani sunt îngrijorate în proporții mai ridicate de rămânerea fără resurse de trai și au experimentat, în această perioadă, în proporție mai ridicată, sentimente de supărare față de decizii ale autorităților.

„Tinerii experimentează într-o proporție mai mare sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea și se confruntă cu stări de nervozitate pe care nu le aveau în mod obișnuit în pondere mai ridicată. Pe lângă lipsa celor dragi, tinerii resimt și nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind și dorința de a merge la restaurant care se manifestă în rândul lor în proporții mai ridicate decât în cazul respondenților din alte categorii de vârstă.”, se arată în studiu. 

O treime dintre respondenți au simțit dorința de a merge la restaurant.

Mult mai puțini sunt cei care s-au confruntat, în această perioadă, cu probleme de sănătate mai mari decât de obicei (14%) sau care recunosc că au experimentat stări de nervozitate și certuri cu cei din familie (13%) sau că au avut sentimentul că au fost părăsiți de toată lumea (17%).

*Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 830 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului:simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,5%

Perioada realizării anchetei: 17 aprilie 2020

Metoda:Datele au fost culeseprin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorCristi Danileț: Anul acesta avem 96 de unități școlare care au în orar educația juridică ca materie opțională!

PoliticFlorian Bichir deschide lista PMP la Senat, la Argeș

EconomieGabriel Sicoe: Dacia lansează versiunea Duster Pick-Up. Prețul este de 22.500 euro

ExternOvidiu Nahoi: Franța nu trebuie să se mai lase călcată în picioare de islamism, dar va avea mult de luptat

SocialRadu Puchiu: După mine principala cauză a eșecului digitalizării o reprezintă chiar digitalizarea

EvenimenteAlexandra Dobre: Zestrea României din Patrimoniul UNESCO adusă în lumina reflectoarelor

CulturaDragoș Preda: Am avut o discuție consistentă cu reprezentanți ai sectorului cultural independent din București

EditorialClaudiu Butacu: Cine sunt oamenii din ONG-uri, ce povești au ei și ce visează?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe