OraNoua.ro
Publicat în 28 mai 2014, 17:10 / 249 elite & idei

Vasile Dâncu: Mircea Diaconu nu este un vot antisistem, a fost un experiment strategic al PSD

Vasile Dâncu: Mircea Diaconu nu este un vot antisistem, a fost un experiment strategic al PSD

PSD a pierdut circa șase procente la alegerile europarlamentare de duminică pentru că a încercat să cultive un independent şi l-a sprijinit pe Mircea Diaconu să adune semnături. În jur de 70.000 de buletine de vot au fost anulate pentru că oamenii au pus votul și pe PSD, și pe Mircea Diaconu, a dezvăluit, luni seara, la emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24, sociologul Vasile Dâncu, directorul Institutului Român de Evaluare și Strategie.

„În voturile nule sunt şi multe opţiuni pentru PSD. A fost un mare experiment strategic cu Mircea Diaconu. Mircea Diaconu este un mit. Cu tot respectul pentru marele actor Mircea Diaconu, cred că Partidul Naţional Liberal, atunci când a respectat legea, în momentul respectiv, a procedat corect. Acum începem să-i criticăm, să spunem că e un vot antisistem. Mircea Diaconu a adunat semnăturile cu ajutorul PSD-ului, pentru că, așa am înțeles eu din interior, a fost așa o strategie să-l ajutăm repede să adune acestea”, a declarat Vasile Dâncu la Digi24.

El a arătat că la scrutinul de anul acesta au fost în jur de 326.000 de voturi anulate, în timp ce în 2009, au fost 196.000. „Aproape 60.000-70.000 au fost voturi anulate datorită unei ștampile duble: PSD și Mircea Diaconu, pentru că oamenii bătrâni, mai ales cei care au adunat semnături și au semnat pe liste, ieri au simțit că trebuie să-l voteze pe un om pentru care au semnat”, a explicat sociologul.

„Deci Mircea Diaconu nu este un vot antisistem”, a punctat Vasile Dâncu. „Ar fi fost foarte interesant să fie asta, eu am crezut asta, am făcut și analize, m-am uitat la profilul lui Mircea Diaconu: într-adevăr, are cei mai mulți intelectuali acolo, intelectuali care anterior au votat cu PSD și votează cu Ponta – 50% dintre ei votează cu Ponta la prezidențiale, ceilalți 50% , 30 votează cu Diaconu și cu alți actori”, a argumentat Vasile Dâncu, potrivit ro. stiri.

„Deci Mircea Diaconu nu reprezintă, așa cum încearcă să se spună, un fel de alternativă a independenților, pentru că a fost o conjunctură pe care PSD cred că a încercat să o folosească mai mult decât trebuia și să cultive un independent lângă”, a conchis Vasile Dâncu. „PSD a pierdut șase procente, după estimările noastre”, pentru că l-a susținut pe Mircea Diaconu, a mai spus Vasile Dâncu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe