Adriana
Publicat în 17 septembrie 2012, 20:42 / 338 elite & idei

Vasile Dancu: Niciunul dintre liderii europeni pe care i-am contestat sau jignit nu ne va ierta

Vasile Dancu: Niciunul dintre liderii europeni pe care i-am contestat sau jignit nu ne va ierta

Sociologul Vasile Dancu (PSD) vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre ideea declansarii suspendarii presedintelui Traian Basescu si costurile acestei operatiuni, atat pentru politicieni, cat si pentru Romania. Referitor la declansarea suspendarii, Vasile Dancu spune ca raspunsul este evident daca ne uitam cine erau „beneficiarii directi” ai acestei actiuni care nu a fost „nici un esec absolut, nici un succes rasunator”.
Referendumul a transformat Romania in „subiect de ingrijorare internationala” si „a oferit o ocazie inamicilor sau competitorilor Romaniei sa ne sanctioneze”, iar liderii europeni care au fost contestati sau jigniti de politicienii romani nu vor uita asta.
Cei mai „sifonati” din aceasta confruntare politica au iesit Traian Basescu si Crin Antonescu. Primul pentru ca „a pierdut batalia, dar a castigat la masa verde”, al doilea prin „prestatia personala” din aceasta perioada. „Si-a stricat imaginea externa, a pierdut incredere si intentie de vot in opinia publica interna si a redeschis frontul intern, din PNL, care pare sa arate ca un vulcan care incepe sa fumege”, spune Vasile Dancu despre Crin Antonescu.
Referendumul are si doua „victime colaterale” – Victor Ponta si Ioan Rus, cel din urma fiind scos „tap ispasitor”.In ceea ce il priveste pe liderul PSD, premierul Victor Ponta, Vasile Dancu afirma: „Stia bine ce are de facut, nu pot intelege cum de a putut accepta o asemenea aventura”.
In opinia lui Vasile Dancu, cel mai mare cost al referendumului este legat de „costul de incredere in Romania” in randul cetatenilor romani, atat din diaspora, cat si din tara. Pentru primii, discutia despre scoaterea lor de pe listele permanente este „o mare jignire si o mare nedreptate”, in timp ce romanii din tara „au simtit ca Romania politicienilor este alta decat Romania lor”.
Cum comentati atacul lui Octav Cozmanca la adresa dumneavoastra si a lui Ioan Rus din ziarul Gandul? Credeti ca se ascunde Ion Iliescu in spatele vorbelor acestuia?
Nu vreau sa vorbesc despre Octav Cosmanca, este un om batran si bolnav. Am raspuns odata la un atac si apoi m-am informat asupra starii lui de sanatate si mi-a parut rau. Cozmanca nu mai poate tine ritmul cu politica de azi. Domnia sa confunda partidul cu statul. Pe vremea cand se confundau firesc aceste entitati, adica inainte de 1989, domnia sa ar fi dus la vot 99,6% dintre alegatorii din fabrici si uzine sau de pe ogoare.
Nu cred ca se ascunde Ion Iliescu in spatele nimanui, in spatele lui Ion Iliescu se mai ascund inca unii bravi politicieni.
La referendumul din 2003 organizatorul a fost tot Ioan Rus si, fiindca era nevoie de modificarea Constitutiei pentru procesul de ratificarea a tratatului cu UE, au participat aproape toate fortele politice, inclusiv Opozitia. A fost un heirupism de doua zile in care in toate supermarketurile erai intampinat de urna mobila. Era o miza colectiva, nationala am putea spune.
Am condus campania de comunicare si publicitate electorala asa ca stiu foarte bine.
Octav Cozmanca vorbeste despre „echipa lui Victor Ponta”. Din cine este formata aceasta echipa? Cine i-a luat locul lui Adrian Nastase in PSD si rolul acestuia de consilier principal al premierului?
Nu sunt in staff-ul partidului si nu prea stiu ce se mai intampla pe Kiseleff. Unii, mai glumeti, spun ca echipa lui Victor Ponta este formata din „Liviu si Dragnea”. Altii, mai carcotasi, spun ca aceleasi doua nume sunt contracandidatii din umbra care il asteapta la cotitura pe presedintele PSD.
Eu prefer sa caut pe Internet acolo unde nu sunt informat si zic: cred ca Cozmanca vorbeste despre vicepresedintii PSD. Pe site-ul PSD sunt vreo 15 vicepresedinti, acestia sunt echipa lui Ponta.
Pentru ca a aparut o polemica in ultimele zile, va intreb si pe dumneavostra: Cine a declansat referendumul, PSD, PNL sau Dan Voiculescu?
Polemica asta despre cine a inceput este absurda si arata ca noi nu avem memorie sociala nici de cateva luni, ce sa mai spunem de memorie istorica, pare deja o imposibilitate.
Cine era beneficiarul direct? Crin Antonescu a ajuns in doua zile presedintele Senatului si apoi presedintele interimar al Romaniei.
Alt beneficiar? Voiculescu, care avea procese ce bateau la usa si care era interesat de schimbarile de la Parchetul general si DNA. Nu Voiculescu a profetit perfect, a propus si a dat calendarul suspendarii?
Daca aceste evidente se pot contrazice, atunci sigur au fost ceva extraterestrii (cei care au inspirat constructia de piramide, desigur) care au inspirat PSD-ul cel rau care, la randul lui, i-a hipnotizat pe liberalii cei buni si l-a suspendat rapid pe Zanul Baseluta din Cotroceniul de clestar.
Uneori cred ca atat de mult i-am prostit pe oameni in ultima vreme, cu zeci de politicieni care abereaza de dimineata pana seara la tv, incat ar putea crede mai bine ultimul scenariu descris.
In opinia dumneavoastra, referendumul a fost un succes sau un esec al USL? Parerile politicienilor sunt impartite.
Nu a fost un esec absolut, nici un succes rasunator.

Articol integral, publicat pe www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe