OraNoua.ro
Publicat în 23 noiembrie 2016, 14:54 / 225 elite & idei

Vasile Dâncu: Parlamentul va putea adopta Codul administrativ în primul semestru al anului viitor

Vasile Dâncu: Parlamentul va putea adopta Codul administrativ în primul semestru al anului viitor

Vicepremierul Vasile Dîncu s-a declarat convins că Parlamentul va adopta Codul administrativ în primul semestru al anului viitor, ceea ce va permite existența unei „biblii” a administrației, unitare și ușor de urmărit de către primari.

„Parlamentul următor, bineînțeles, este cel care are ultimul cuvânt. Va mai putea să aducă unele modificări, dar credem — eu sunt foarte sigur — că acest cod va fi aprobat, până la urmă, în primul semestru al anului viitor și vom avea, în sfârșit, un fel de biblie a administrației, ușor de urmărit, în care și primarii — de exemplu, primarii din mediul rural — vor putea să se orienteze. Pentru că foarte multe condamnări pentru conflict de interese, de exemplu, au fost făcute și din cauza necunoașterii. Un primar de la țară nu știa, de exemplu, că nu poate să își angajeze o rudă într-un anumit post”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, duminică, la Digi24.

Vasile Dîncu a subliniat că elaborarea Codului administrativ este una dintre realizările Guvernului actual, adăugând că în momentul în care reforma este orchestrată dinspre organismele internaționale sau dinspre Capitală durează „destul de mult”, „se face sistematic, pe etape”.

În context, el a explicat că atunci când a cerut departamentelor din MDRAP să realizeze Codul administrativ, i s-a replicat că acest lucru ar putea dura vreo doi ani.

„După insistențele mele și pentru că i-am entuziasmat — pentru că blocajul administrativ poate să fie perfect în fața unui ministru — am reușit să facem în șase luni, să finalizăm acest cod administrativ. Asta înseamnă gruparea tuturor legilor care definesc administrația într-un singur document. Erau mii de inițiative legislative, adaptări. (…) În domeniul incompatibilităților, al conflictului de interes sau abuzului în serviciu sunt 900 de pagini de diverse regulamente, legi, ordonanțe. 250 la număr sunt toate. Unele se bat cap în cap — deci, era clar că trebuie să punem o ordine în acestea, să avem un document cuprinzător în care să eliminăm referința la referință, la referință și așa mai departe”, a punctat Dîncu.

Vicepremierul a mai spus că documentul sintetizează toate legile din domeniul administrației, legi care „aveau niște subterane extraordinar de dezvoltate”.

„Știam că este un mandat scurt, știam că peste 12 luni o să predăm fotoliile goale, așa cum am promis, știam că nu se poate schimba România, însă am pornit de la un scenariu optimist, acela că vom pune bazele schimbării rapide a administrației”, mai arătat el.

Vasile Dîncu a anunțat, pe 17 octombrie, că proiectul Codului administrativ al României a fost finalizat și include un capitol referitor la incompatibilități, care „luminează” o parte din ceea ce era ambiguu în legislație până în prezent.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe