OraNoua.ro
Publicat în 21 septembrie 2016, 18:10 / 250 elite & idei

Vasile Dîncu: Bistrița-Năsăud dă o lecție Bucureștiului prin manifestările în cinstea lui George Coșbuc

Vasile Dîncu: Bistrița-Năsăud dă o lecție Bucureștiului prin manifestările în cinstea lui George Coșbuc

Vicepremierul Vasile Dîncu a felicitat autoritățile din județul Bistrița-Năsăud, printr-o postare publicată duminică seara pe pagina sa oficială de socializare, pentru manifestările organizate în aceste zile cu prilejul împlinirii a 150 ani de la nașterea poetului George Coșbuc, considerând că acest județ „dă o lecție Bucureștiului”.

Vasile Dîncu a fost prezent duminică în satul natal al lui Coșbuc, vechiul Hordou, care astăzi poartă numele poetului, unde a fost organizată o manifestare culturală menită să scoată în evidență tradițiile de nuntă din zonă, așa cum au fost ele descrise și în poezia „Nunta Zamfirei”.

„George Coșbuc nu a fost prea bine înțeles în vremea lui. Nici criticii literari de la București, dar nici cei de la Junimea nu au înțeles modul în care Coșbuc a zugrăvit oamenii acestor locuri, nu au înțeles că oamenii din poeziile lui existau cu adevărat și au spus despre el că este un țăran idealizat, un țăran care nu exista în realitate.

Însă zona despre care făceau vorbire versurile coșbuciene este printre puținele zone unde oamenii nu au fost niciodată iobagi, nu au fost niciodată sclavii nimănui. Bistrița-Năsăud dă o lecție Bucureștiului prin aceste manifestări în cinstea lui George Coșbuc. Este o lecție foarte importanta pentru noi toți: reușești numai dacă îți prețuiești oamenii și nu merită să tragem între noi granițe politice sau de altă natură, pentru că numai sprijinindu-ne oamenii de valoare vom putea să rămânem în veacuri și vom putea să transmitem spiritul nostru liber”, se arată în postarea de pe Facebook.

Vasile Dîncu a vorbit și despre o a doua lecție, aceea că „numai școala te poate scoate din sărăcie și sclavie”, lucru pe care oamenii din zonă l-au înțeles încă de pe vremea lui Coșbuc, făcând „orice sacrificiu” pentru ca odraslele lor să meargă la școală.

La manifestarea culturală de duminică, oamenii au fost încurajați să se îmbrace în straie tradiționale, printre cei care au purtat costumul popular numărându-se prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frebț, și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

„Sunt bucuros că sute de oameni au îmbrăcat, astăzi, costumele de sărbătoare ca să ne aduceți aminte tuturor de unde am plecat. Îi felicit pe bistrițenii mei că se încăpățânează să păstreze și să transmită mai departe tradițiile populare într-o perioadă în care suntem mereu în căutarea noului și a insolitului și nu mai avem răbdare pentru a căuta frumosul în detalii. Civilizația rurală, ca manifestare a sufletului românesc, alături de țărani, ca purtători ai unui sentiment al spațiului și timpului, poate oferi omului modern o alternativă la pierderea sensului, a uitării de sine sau la crizele identitare”, reiese din mesajul postat pe pagina oficială a vicepremierului Vasile Dîncu.

La data de 20 septembrie se vor împlini 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc. Pentru a marca acest eveniment, autoritățile bistrițene au prevăzut organizarea, în perioada 15-20 septembrie, a mai multor manifestări culturale în Bistrița, Năsăud și comuna Coșbuc.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe