OraNoua.ro
Publicat în 25 noiembrie 2015, 19:09 / 242 elite & idei

Vasile Dîncu: Prima mea hotărâre de Guvern va fi despre reînființarea Institutului Național de Administrație

Vasile Dîncu: Prima mea hotărâre de Guvern va fi despre reînființarea Institutului Național de Administrație

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți, că prima sa hotărâre de Guvern se va referi la reînființarea Institutului Național de Administrație, adăugând că acesta va avea un alt concept față de precedentul și sunt antamați specialiști din UE în acest scop.

„Prima hotărâre a mea va fi o hotărâre de Guvern despre reînființarea Institutului Național de Administrație. Nu exact cum a fost, avem cu totul un alt concept, premierul a antamat deja specialiști care vor veni din UE prin transfer sau prin alte forme de sprijin, foarte mulți români care lucrează acolo și vor să vină acasă pentru câteva luni pentru a lucra la refundamentarea unui institut de formare în administrație publică”, a afirmat Dîncu, la Radio România Actualități.

Potrivit acestuia, recâștigarea demnității funcției publice face parte dintr-o strategie pe care o va lansa public în luna decembrie.

„Recâștigarea demnității funcției publice face parte dintr-o strategie pe care mi-am propus să o discut în luna decembrie și să o lansez public. Aici sunt mai multe lucruri. Este o chestiune care vine de la centru, nu sunt întotdeauna de vină oamenii, a existat întotdeauna un control al funcției publice, a existat întotdeauna un funcționar public subordonat politicienilor care veneau la un moment dat. Trebuie văzut până unde se merge cu politizarea. În al doilea rând, este vorba de dreptul oamenilor pentru formare”, a menționat Dîncu.

Vicepremierul a arătat că trebuie gândit și modul de salarizare, deoarece prin mărirea veniturilor nu există mai multă integritate.

„Pe de altă parte, este o chestiune privind modul în care gândim salarizarea. Nu poți să gândești o salarizare în funcție de cine se află mai aproape de decizie. Sunt ministere în care acum salariul unui șofer este mai mare decât al unui secretar de stat din alte zone sau decât al unui director. (…) După ce rezolvăm această problemă, după ce vom găsi resurse, devine o problemă foarte importantă nașterea unei culturi a funcționarilor publici, a unei culturi de integritate care se poate naște prin propria asumare, este vorba de codul deontologic, ghidul de carieră. (…) Codul deontologic este foarte important în profesionalizare și oamenii trebuie să fie stăpâni pe propriul lor destin și vor fi mult mai responsabili. Mărind salariile, am crezut la un moment dat că se poate face asta, s-au mărit salariile și nu este mai multă integritate prin asta, dar nici nu poți să-i ții pe funcționarii publici în condiții indecente de viață”, a explicat Dîncu.

El a precizat totodată că sunt multe legi care reglementează funcția publică și care „se bat cap în cap”.

„Ce facem acum și vom discuta în luna decembrie este un cod administrativ. Pentru că sunt foarte multe legi care reglementează funcția publică — unele se bat cap în cap, sunt duble subordonări. Nu este protejat funcționarul public sau înaltul funcționar public. S-au tot făcut legi. S-a introdus, de exemplu, inspectorul de stat, expertul guvernamental care astăzi nu are o funcție funcțională, ca să folosesc un pleonasm în zona asta. Deci, într-un cod administrativ, vom încerca să corelăm toate aceste lucruri și să dăm o imagine și o previzibilitate funcției publice”, a adăugat Dîncu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe