OraNoua.ro
Publicat în 11 octombrie 2017, 19:31 / 501 elite & idei

Vasile Iuga: Balcanii de Vest au încă un decalaj mare de acoperit față de statele UE

Vasile Iuga: Balcanii de Vest au încă un decalaj mare de acoperit față de statele UE

Vasile Iuga, trezorier la Institutul Aspen România, a declarat, sâmbătă, că Balcanii de Vest încă au un decalaj mare de acoperit față de statele membre UE, o posibilă soluție fiind aplicarea a cinci priorități de reformă, privind infrastructura, instituțiile, eficientizarea pieței economice, a pieței muncii și dezvoltarea piețelor financiare.

„Un număr de factori au interese în această regiune și concurează pentru influență; în ordine aleatorie — Turcia, Rusia, NATO, China și instituții multilaterale. De asemenea, Balcanii de Vest au făcut întotdeauna parte, fizic, din Europa și Europa a devenit un factor de interes-cheie în această regiune, cu majoritatea elitei exprimându-și opinia și sprijinul pentru aderarea la UE. Aderarea la UE a devenit obiectiv-cheie, (…) UE încurajează cooperarea în zonă și procesele care deja au fost implementate. Pe scurt, am văzut tranziții parțiale și dificile, atât pe scena politică, cât și pe cea socială și economică și am văzut reforme economice și politice nefinalizate. Deci, încă mai sunt lucruri de făcut în Balcanii de Vest”, a declarat Iuga, într-o prezentare făcută la lucrările comisiei pentru economie și securitate, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuală a Adunării Parlamentare a NATO care are loc la Palatul Parlamentului.

El a spus că încă există diferențe, între statele din Balcanii de vest, cele opt noi state membre ale Uniunii Europene și țările UE 17.

„Dacă ne uităm la PIB-ul per capita vedem în partea de jos Balcanii de Vest, în partea de mijloc noile state membre și în parte de sus UE 17. Mesajul și concluzia este că Balcanii de Vest încă au decalaj mare de acoperit față de statele membre UE. Media PIB-ului din Balcanii de Vest este cam la 20% din media UE 17. Începând cu anii 2000, noile state membre au experimentat o convergență mai puternică, în timp ce Balcanii de Vest au stagnat”, a declarat reprezentantul Institutului Aspen România.

El a subliniat că din analiza sa, rezultă că statele pe care le-a inclus ca făcând parte din Balcanii de vest, în număr de șase, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia au înregistrat performanțe inegale.

„Ce trebuie să facem ? Aici avem o listă cu cinci priorități de reformă prioritate pentru fiecare din statele din Balcani. Ele reprezintă rezultatele unei analize realizate prin ceea ce se numește index-ul de competitivitate globală, cei 10 piloni folosiți de Forumul economic global recunoscut (…). Putem vedea că cele mai mari goluri în privința priorității reformelor țin de infrastructură, instituții, eficiența pieței, eficiența pieței muncii și în privința dezvoltării piețelor financiare. Așadar, (…) toate statele din zonă, în grade diferite, vor trebui să-și reorienteze prioritățile în aceste patru-cinci zone mari pe care le-am dezvoltat folosind o asemenea metodologie”, a afirmat Iuga.

El a reliefat faptul că regiunea este în urma statelor din zonă în ceea ce privește infrastructura, punctând că în contextul actualei paradigme geopolitice infrastructura este esențială, iar rolul acesteia crește din ce în ce mai mult.

„Dacă vorbim despre regiune, atât densitatea șoselelor, cât și a căilor ferate este mult mai redusă în Balcani, decât în noile state membre. (…) Mesajul este că este necesară o investiție de opt miliarde de euro, iar impactul pozitiv se va vedea și, prin aceste investiții, PIB-ul în zonă va crește cu un procent pe an, iar un alt beneficiu ar fi crearea a 200 de mii noi locuri de muncă”, a declarat Iuga.

Reprezentantul Institutului Aspen România s-a referit și la problemele din regiune legate de gradul ridicat de șomaj în rândul tinerilor.

„Șomajul este ridicat, iar capitalul uman, care este remarcabil, după cum am spus, din multe puncte de vedere, și cu un potențial mare este, în mod masiv, neutilizat. Șomajul din Balcanii de Vest est de 25% în 2016. (…) Ceea ce ne îngrijorează este că șomajul în rândul tinerilor este de două mari mai mare decât al populației active și asta poate să fie o componentă explozivă, pentru că tinerii care nu sunt angajați, care se simt dezavantajați, pot reprezenta un bazin foarte puternic pentru naționalism și pentru extremism”, a mai declarat Iuga.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe