OraNoua.ro
Publicat în 29 februarie 2012, 08:55 / 686 elite & idei

Vasile Iuga: Bancile sunt preocupate de amenintarile puse de actuala criza din zona euro

Vasile Iuga: Bancile sunt preocupate de amenintarile puse de actuala criza din zona euro

Riscul unei noi recesiuni globale si a unei alte crize bancare este ridicat, potrivit unui nou sondaj care identifica cele mai mari amenintari pentru industria financiara globala. Raportul anual al CSFI Banking Banana Skins asaza riscul macroeconomic pe primul loc intre 30 de amenintari posibile pentru sectorul bancar, conform unui comunicat de presa al PWC Romania.

Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autoritatilor de reglementare si analisti din 58 de tari si arata ca nivelul de ingrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai inalt nivel de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani. Multi respondenti se asteapta la un nou val de falimente bancare si nationalizari.

Principala cauza a acestei ingrijorari o reprezinta criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al uniunii monetare ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni. Bancherii din tari precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au asezat criza din zona euro pe primul loc intre ingrijorarile lor.

Prima consecinta a unei prabusiri a uniunii monetare ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul 2 de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finantare, bancile avand accesul blocat la lichiditati si capital (riscurile 3 si 4).

Pentru a completa acest tablou, cresterea ingerintelor politice (nr. 5) si inasprirea cadrului de reglementare (nr. 6) sunt alte riscuri majore identificate de catre respondenti.

Desi initiativele de reglementare sunt menite sa puna capat crizelor bancare, acestea reprezinta de asemenea un cost aditional si deturneaza bancile de la obiectivele lor, ingreunandu-le misiunea de a asigura finantarea economiei.

Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa (9) si riscul de management (10) sunt prezente intre primele 10 riscuri percepute la nivel global.

Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor (pe locul 12 fata de pozitia 21 in editia precedenta), risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravietui unui esec major al unei institutii financiare.

„Imaginea care rezulta din acest sondaj este destul de intunecata. Acesta reliefeaza un sistem bancar fragil, amenintat de multiple riscuri si incertitudini”, a declarat David Lascelles, autorul studiului.

„Bancile sunt preocupate de amenintarile puse de actuala criza din zona euro, de riscul unui nou credit crunch si de incertitudinile legate de schimbarile cadrului de reglementare”, a mai precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

Pentru prima data, sondajul Banana Skins a indicat faptul ca perspectiva asupra riscurilor este mai buna in economiile emergente decat in statele dezvoltate.

Respondentii din America Latina, Africa, Asia si Orientul Indepartat sunt mai increzatori in perspectivele pietelor lor decat cei din America de Nord si Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de crestere, cu toate ca si statele emergente se vad vulnerabile la socurile financiare globale.

Cu toate acestea, sondajul a aratat ca ingrijorarile asupra perspectivelor Chinei sunt in crestere, pe masura ce cresterea economica incetineste, iar bancile trebuie sa faca fata unor presiuni in crestere.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: Orientul Mijlociu în 2025 (II)

PoliticRadu Burnete: Dacă nu acceptăm schimbarea ea va veni de unde nu trebuie

EconomieCristian Popa: 2024, un an profitabil pentru investitori

ExternVictor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate

SocialMarian Staș: Sine ira. Educație spirituală de secol XXI, într-o Școală de secol XXI – o conversație sensibilă, suspendată între frica și curajul asumării schimbării

EvenimenteMireille Rădoi: ”Serată Eminesciană”, de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”

EditorialAlexandru Grumaz: 2024, anul Donald Trump (III)

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe