OraNoua.ro
Publicat în 14 mai 2013, 17:30 / 161 elite & idei

Vasile Iuga: Gazele de șist și legea creșterii economice. Unde suntem pe lanțul trofic

Vasile Iuga: Gazele de șist și legea creșterii economice. Unde suntem pe lanțul trofic

Modificările legislative și resurseșle economice ale României nu pot să conducă la creștere economică, în lispa unui sistem legislativ coerent. Vasile Iuga, country manager la Price Waterhouse Coopers, prezent la la Conferințele cursdeguvernare.ro a arătat că o viitoare campanie de extracție a gazelor de șist și a gazelor de mare adâncime din Marea Neagră reprezintă posibile motoare de creștere pentru România, însă nu și în lipsa unei legislații coerente în domeniu.

”Să luăm energia, se vorbește despre România ca despre un nou Eldorado ca resurse de petrol și gaze. Se vorbește despre gazele de mare adâncime din Marea Neagră, despre gazele de șist. Analiza sumară arată că de fapt ceea ce s-ar extrage nu ar face decât să compenseze declinul natural al zăcămintelor existente.Cu legi bune, inclusiv în domeniul de țiței și fgaze, care să stimuleze investițiile, am reuși să atragem investiții cu efect de multiplicare foarte mare”, a spus Iuga, la Conferințele cursdeguvernare.ro.

Potrivit acestuia, în industria extractivă de petrol și gaze de exemplu, factorul de multiplicare pentru forța de muncă este o estimare curentă de 4,5. În același timp, valoarea brută adăugată în economie pentru fiecare euro investit în sector are factor de multiplicare de 2,5.

O altă problemă care amenință economia României este ”nomadismul firmelor” multinaționale. ”Cum să evităm nomadismul marilor firme internaționale? Una dintre soluții este să avem în țară clustere tehnologice prin care să participăm mai mult în lanțul de adăugare de valoare, să fim mai sus pe lanțul trofic”, a spus Iuga.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe