Adriana
Publicat în 8 februarie 2012, 12:36 / 589 elite & idei

Vasile Iuga: „Companii care au învins în criză”

Vasile Iuga: „Companii care au învins în criză”
+ Carti • + Economie • + Observator
Companiile atractive care acţionează la nivel regional vor fi înghiţite în criză de către marile grupuri internaţionale în căutare de oportunităţi de achiziţie, a avertizat ieri, la Cluj, Vasile Iuga, directorul PricewaterhouseCoopers România.
 Într-un climat economic marcat de dinamism, Clujul trebuie să promoveze investitori care să producă o valoare adăugată mare, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Vasile Iuga, director al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România. O consecinţă a mutaţiilor mondiale va fi preluarea de către giganţii multinaţionali a unor jucători regionali importanţi ca OMV sau Metro.

Oficialul PwC şi-a lansat cartea „Companii care au învins în criză”, ce propune un model de creştere bazat pe analiza a 600 de firme de succes, selectate din cele mai mari 8.000 din întreaga lume, care au răzbit în condiţiile unei concurenţe acerbe şi ale unui climat economic dificil. „Când a lovit criza, au fost afectate multe companii, însă la doilea val al crizei societăţile vor fi mult mai stabile. Orice criză are câştigători şi perdanţi, ultimii fiind cei fără o strategie bine conturată. Într-o perioadă de creştere economică toată lumea o duce bine. Vrem să trăim într-un ocean albastru, în care să ne simţim bine şi să avem loc cu toţii, însă mai degrabă ne aflăm acum într-un ocean roşu, plini de rechini şi barracuda”, crede Iuga.

El împarte companiile de succes în patru categorii: Local Specialist (LS) – mici, fără internaţionalizare şi diversificare, Regional Hero (RH) – medii, diversificate, cu grad redus de internaţionalizare, International Champion (IC) – medii, internaţiona-lizate, puţin diversificate şi Industry Shark (IS) – mari, globale, care cumpără firme cu peste 3 miliarde de dolari. În analogie cu lumea apelor, acestea ar fi puietul de peşte (LS), peştii adulţi (RH), răpitorii medii (IC) şi rechinii (IS). „Unii dintre RH, precum The Vienna Insurance Group, BRD sau OTE, au fost preluaţi de către aceşti rechini globali. La fel, OMV ar putea fi cumpărat de unul dintre marile grupuri petroliere americane, iar Metro, obiectul preluării de către unul dintre grupurile mari. Vom vedea multe tranzacţii de acest gen în perioada următoare. 25% dintre cele 8.000 de firme analizate de noi sunt vulnerabile la preluare, deci li se poate găsi preţul corect”, afirmă Iuga.

Totuşi, societăţile din România sunt mai puţin atractive în vederea preluării pentru că profitabilitatea activelor este redusă, iar productivitatea muncii, foarte mică faţă de alte state, conform studiilor. Directorul PwC România spune că există prea multe bănci în lume în acest moment de criză şi că vom asista la o concentrare în domeniul bancar. El a menţionat că, într-o singură zi, o mare companie germană şi-a transferat la Banca Centrală Europeană toate lichidităţile de 15 miliarde de euro pe care le deţinea în băncile comerciale. Un alt fenomen este mutarea producţiei dintr-o ţară în alta. „Se spune că SUA este o ţară condusă de avocaţi, iar Marea Britanie, una condusă de contabili şi că de aici provin problemele lor. Strategia de relocare în Asia a capacităţilor de producţie, adoptată de multe companii mari, poate duce la un eşec pentru cei care au iniţiat-o”, crede Iuga.

Lansarea a adunat la Facultatea de Business numeroşi oameni de afaceri, manageri, avocaţi, universitari, printre aceştia numărându-se Ovidiu şi Carmen Turcu, Dorel Goia, Anton Ionescu, Ioan Trenca, Vasile Dâncu, Patriţiu Abrudan, Grigore Bâce, Marius Bojiţă, Monica Ion, Alin Laurenţiu, Anamaria Burca, Daniel Maluţan, Florin Pop. Prezentarea a fost făcută de rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga. Cu această ocazie, companiile CSI şi EnergoBit şi-au prezentat strategiile de business. Cartea a fost elaborată de o echipă de consultanţi ai PwC Ro-mânia, co-ordonată de Vasile Iuga şi Andrej Vizjak, şi a apărut la editura Publica. Aceasta a fost lansată atât la Bucureşti, în prezenţa guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cât şi la Cluj-Napoca. PwC este o reţea de companii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri prezentă în 180 de ţări, cu 169.000 de specialişti.

Articol postat pe http://ziuadecj.realitatea.net

 

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe