Bogdan Daradan
Publicat în 19 decembrie 2012, 11:47 / 459 elite & idei

Vasile Nedelcu: Victoria USL nu va afecta relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti

Vasile Nedelcu:  Victoria USL nu va afecta relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti

Interviu cu Vasile Nedelcu, ex-preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, preluat din moldova.org.

Domnule Nedelcu, cum explicaţi dumneavostră victoria atât de categorică a USL-ului în alegerile din 9 decembrie?

Vasile Nedelcu: Este vorba de o înlănțuire de factori care a dus la această victorie categorică. În primul rând, USL s-a inființat acum doi ani de zile și a avut ocaziile propice pentru a se face cunoscută în rândul populației, mai ales având în vedere mediatizarea permanentă, care a avut un efect puternic. În al doilea rând câștigarea localelor a dus la mobilizarea și stimularea puternică a partidelor care compun USL, precum și a activiștilor din interiorul acestora. Pauperizarea populației este de asemenea un element foarte important. Așteptările populației sunt multiple și în momentul de față USL a reprezentat singura variantă de soluționare a problemelor cu care se confruntă. De asemenea, trebuie să punem la socoteală și faptul că a fost un vot negativ îndreptat împotriva domnului președinte Traian Băsescu, dar și o sancțiune pentru măsurile nepopulare luate de către fostul Guvern PDL.

Ce avantaje, dar şi ce riscuri aduce României o majoritate atât de largă?

Vasile Nedelcu: La capitolul avantaje trebuie menționată ușurința adoptării legilor necesare Guvernării și, să speram, o stabilitate politică atâta de necesară României în această perioadă. Cât despre dezavantaje trebuie spus ca o opoziție slabă nu are cum să facă bine niciunei țări și nici guvernării pentru că Executivul va avea tendința de a lua niște măsuri extreme, fără a se teme că ar putea fi tras la răspundere sau sancționat în vreun fel.

După ce şi-a exprimat votul, preşedintele României Traian Băsescu a declarat că a votat pentru parcursul european al poporului român şi nu pentru o influenţă a Moscovei. În acest context, la ce se poate aştepta Chişinăul în relaţia sa cu Bucureştiul după alegerile din 9 decembrie?

Vasile Nedelcu: Nu cred că vor fi probleme în acest sens. Cred ca e vorba doar despre declarații politice, spuse într-un anumit context, care nu vor afecta relațiile dintre București și Chișinău. Deci din punctul acesta de vedere nu cred ca avem motive să ne facem griji.

Care sunt cele mai importante provocări pentru guvernarea USL?

Vasile Nedelcu: Provocarea numărul unu este respectarea promisiunilor făcute în campania electorală. Așteptările populației sunt mari și o nerespectare a acestora ar putea duce la o dezamăgire imensă în rândul cetățenilor. Vorbim despre dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, creșterea pensiilor în raport cu inflația, o lege nouă a Sănătății, dar și progrese în Agricultură și Educație.

Cum apreciaţi procesul electoral care tocmai s-a încheiat şi de ce nu aţi mai candidat pentru un nou mandat?

Vasile Nedelcu: România nu are o lege electorală bună și nu ai niciodată certitudinea, indiferent cât cheltuiești și muncești, că vei câștiga înca un mandat de parlamentar. E ca la loz în plic și cred că patru ani au fost suficienți pentru a-mi realiza promisiunile electorale făcute în 2008. Cred că e nevoie mereu de un suflu nou și am considerat că după patru ani e util pentru țară să las locul unor oameni noi, cu alte idei, care iși doresc să ajute comunitățile locale și cetățenii.

Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afectaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe