Vasile Pușcaș: Poziția lui Sarkozy privind Schengen, o veste proastă pentru România
Vasile Puşcaş, fost negociator al României cu UE, a făcut câteva declarații în exclusivitate pentru Calea Europeana, privind aderarea României la Schengen și declarațiile făcute de președintele Franței, Nicolas Sarkozy cu privire la reformarea acordurilor Schengen:
”Anunțul făcut de Sarkozy (n.r. privind revizuirea acordurilor Schengen) este o veste proastă pentru România, dar și pentru alte state din zona euro. Un stat precum Franța, dacă nu poate gestiona acquis-ul Schnegen, înseamnă că are o problemă. Pe de altă parte, contextul electoral presărat cu această tentă xenofobă nu face cinste unui candidat la președinție.
De câțiva ani, discută pe subiectul Schengen, în sensul că Europa trebuie să se acomodeze la modalitatea în care el vede funcționarea spațiului Schengen, și nu prin armonizarea opiniilor. E un discurs de tip om forte. Sarkozy vrea să arate că este omul forte nu doar al Franței, ci al Europei unde francezii pot evalua mai greu situația.
Doamna Merkel și Germania, pe fondul succesului economic, au capacitatea de remodela Uniunea Europeană, iar acum, Sarkozy ar vrea să arate că și el are capacitatea de remodela UE. În această logică, se înscriu și intervențiile legate de piața internă, concurență sau moneda euro. De altfel, ne amintim că Franța a fost la originea opoziției fața de România pe subiectul Schengen. Ministrul francez de interne a fost pionierul opoziției la intrarea României în Schengen, anul trecut. S-ar putea ca ceea ce acum spune Sarkozy să contagieze nu doar Olanda, ci și alte state.
Săptămâna trecută s-a discutat despre capacitatea Greciei de a gestiona situația imigrației, iar state precum Austria și Italia s-au ridicat vehement pe subiectul înăspririi reglementărilor în acest domeniu. În același timp, guvernul de coaliție de la Londra, este în postura de a modifica politica națională de imigrație. Până în toamnă , când se va rediscuta problema aderării României la Schengen, este suficient timp ca situația să se complice, și, să nu uităm că România, la rândul ei, este în campanie electorală și nu este un an foarte fericit pentru o evaluare. Contextul ne arată că România nu a fost conștiincioasă în negociere și în gestionarea termenelor de aderare la zona euro și Schengen. A propus termene, dar în acest timp, a schimbat politici, iar această situație implică solicitarea unor perioade de analiză și evaluare. Peste acestea, se suprapun modificările procedurilor de evaluare a statelor, și iată, și de evaluare a acquis-ului. Ar trebui să fim conștienți că dacă finalizam negocierile la timp, poate astăzi ne aflam într-o situație mai bună”.
Prof. dr. Vasile Puşcaş este profesor Jean Monnet Ad Personam la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, şi a publicat peste 25 de volume. A fost negociator-şef al României cu UE, finalizând toate capitolele de negociere şi Tratatul de Aderare, ministru pentru Afaceri Europene, membru al Parlamentului României.
Articol publicat pe www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorDragos Bucurenci: Ce-am făcut în ultimii 22 de ani, cum am ajuns din societatea civilă în lumea multinaționalelor
PoliticMaria-Manuela Catrina: Finala Călin Georgescu – Elena Lasconi. Cine va câștiga?
EconomieRadu Burnete: Dacă alegem un model economic izolaționist și autarhic, atunci ne întoarcem în trecut
ExternAlexandru Georgescu: Noul cabinet Trump. Pe cine va susține administrația americană?
SocialDragos Bucurenci: Ce-am făcut în ultimii 22 de ani, cum am ajuns din societatea civilă în lumea multinaționalelor
EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a fost gazda celei mai importante expoziţii de ceasuri de lux – Grand Prix d’Horlogerie de Geneve
EditorialDan Cărbunaru: Apărarea noastră
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe