Adriana
Publicat în 12 martie 2012, 21:11 / 330 elite & idei

Vasile Pușcaș: Poziția lui Sarkozy privind Schengen, o veste proastă pentru România

Vasile Pușcaș: Poziția lui Sarkozy privind Schengen, o veste proastă pentru România

Vasile Puşcaş, fost negociator al României cu UE, a făcut  câteva declarații în exclusivitate pentru Calea Europeana, privind aderarea României la Schengen și declarațiile făcute de președintele Franței, Nicolas Sarkozy cu privire la reformarea acordurilor Schengen:

Anunțul făcut de Sarkozy (n.r. privind revizuirea acordurilor Schengen) este o veste proastă pentru România, dar și pentru alte state din zona euro. Un stat precum Franța, dacă nu poate gestiona acquis-ul Schnegen, înseamnă că are o problemă. Pe de altă parte, contextul electoral presărat cu această tentă xenofobă nu face cinste unui candidat la președinție.

De câțiva ani, discută pe subiectul Schengen, în sensul că Europa trebuie să se acomodeze la modalitatea în care el vede funcționarea spațiului Schengen, și nu prin armonizarea opiniilor. E un discurs de tip om forte. Sarkozy vrea să arate că este omul forte nu doar al Franței, ci al Europei unde francezii pot evalua mai greu situația.

Doamna Merkel și Germania, pe fondul succesului economic, au capacitatea de remodela Uniunea Europeană, iar acum, Sarkozy ar vrea să arate că și el are capacitatea de remodela UE. În această logică, se înscriu  și intervențiile legate de piața internă, concurență sau moneda euro. De altfel, ne amintim că Franța a fost la originea opoziției fața de România pe subiectul Schengen. Ministrul francez de interne a fost pionierul opoziției la intrarea României în Schengen, anul trecut. S-ar putea ca ceea ce acum spune Sarkozy să contagieze nu doar Olanda, ci și alte state.

Săptămâna trecută s-a discutat despre capacitatea Greciei de a gestiona situația imigrației, iar state precum Austria și Italia s-au ridicat vehement pe subiectul înăspririi reglementărilor în acest domeniu. În același timp, guvernul de coaliție de la Londra, este în postura de a modifica politica națională de imigrație. Până în toamnă , când se va rediscuta problema aderării României la Schengen, este suficient timp ca situația să se complice, și, să nu uităm că România, la rândul ei, este în campanie electorală și nu este un an foarte fericit pentru o evaluare. Contextul ne arată că România nu a fost conștiincioasă în negociere și în gestionarea termenelor de aderare la zona euro și Schengen. A propus termene, dar în acest timp, a schimbat politici, iar această situație implică solicitarea unor perioade de analiză și evaluare. Peste acestea, se suprapun modificările procedurilor de evaluare a statelor, și iată, și de evaluare a acquis-ului. Ar trebui să fim conștienți că dacă finalizam negocierile la timp, poate astăzi ne aflam într-o situație mai bună”.

Prof. dr. Vasile Puşcaş este profesor Jean Monnet Ad Personam la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, şi a publicat peste 25 de volume. A fost negociator-şef al României cu UE, finalizând toate capitolele de negociere şi Tratatul de Aderare, ministru pentru Afaceri Europene, membru al Parlamentului României.

Articol publicat pe www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe