Adriana
Publicat în 17 septembrie 2012, 20:43 / 350 elite & idei

Vasile Puscas: Romania are o problema de credibilitate si predictibilitate din cauza liderilor politici

Vasile Puscas: Romania are o problema de credibilitate si predictibilitate din cauza liderilor politici
Diplomatul Vasile Puscas, negociatorul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, apreciaza ca recentele declaratii critice ale liderilor USL la adresa partenerilor europeni si euroatlantici se incadreaza in „fanariotismele autohtone”, iar comunicarea defectuoasa a USL a facut ca UE si SUA sa adopte in ultimele trei luni pozitiile cunoscute. In opinia sa, romanii continua sa fie „printre cei mai euro-optimisti”, chiar si in conditiile actuale.
„Ceea ce, probabil, se constata printr-o masuratoare imediata este o dezamagire pe care o transfera, tocmai datorita discursului politic intern, spre liderii europeni si spre institutiile europene. Dar aceasta dezamagire trebuie sa tinem cont ca se refera la chestiuni de politica interna care trebuie rezolvate aici, de catre liderii romani. Ceea ce s-a transmis spre opinia publica este ca liderii europeni ar trebui sa rezolve problemele politice interne ale romanilor, ceea ce nu este adevarat, si de aici a aparut un anumit sentiment de dezamagire, asa cum l-am vazut eu in sondaje”, a declarat Vasile Puscas pentru Ziare.com.
Romanii considera ca nu ar trebui sa acceptam presiunile externe – Sondaj IRES
Acesta considera ca, daca liderii europeni si americani au avut doar o parte din informatiile necesare pentru a-si forma o opinie corecta asupra situatiei din Romania, asa cum a sustinut in repetate randuri USL, responsabilitatea este chiar a reprezentantilor uniunii, care nu au stiut sa comunice cu mediul european.
„Din cate am inteles eu, chiar liderii USL au recunoscut ca au avut o comunicare defectuoasa. Liderii europeni au avut un tip de informatie din care a lipsit, sa zicem, ceea ce ar fi vrut sa transmita USL, si asta nu datorita mediului european, cat datorita faptului ca militantii, liderii, comunicatorii, vectorii de imagine ai USL au omis acest aspect. Deci, daca liderii europeni au avut doar informatii partiale, asta s-a datorat modului in care s-a comunicat cu mediul politic european”, a explicat diplomatul roman care a negociat, in perioada 1992-1994, la Washington, reacordarea Clauzei Natiunii celei mai Favorizate Romaniei.
Basescu le multumeste liderilor UE si aliatilor americani pentru sprijinul la referendum
Ponta cere scuze Germaniei – un lucru pozitiv
Intrebat cum comenteaza incercarea indirecta a lui Victor Ponta de a-si face mea culpa in fata Germaniei, miercuri, la reuniunea desfasurata la Camera de Comert Romano-Germana, Vasile Puscas califica drept „pozitiv” faptul ca premierul „recunoaste si regreta anumite greseli”.
„Asta inseamna ca are disponibilitate sa le corecteze, cu conditia sa nu fie prea dese si prea mari gafele”, adauga el.
Ponta:Relatiile dintre Romania si Germania nu pot fi stricate de oameni ca mine (Video)
Diplomatul roman subliniaza ca in cazul raporturilor cu Germania „trebuie sa vorbim de interese, si politice, si geostrategice, si interese economice, financiare, comerciale” si nu numai.
„Romania a avut o problema, si continua sa aiba o problema, de credibilitate si de predictibilitate, in politicile europene, dar si in politicile internationale, din cauza modului in care se comporta liderii si cum isi concep ei atitudinea si comportamentul international”, afirma Vasile Puscas.
Ambasadorul Germaniei: Romania, in situatia de a redobandi increderea politica pierduta (Video)
Ambasadorii romani sa tina cont de interesele Romaniei, nu ale unor lideri momentani
Intrebat ce ar face daca ar fi in postura de a le transmite un mesaj ambasadorilor romani, nevoiti acum sa repozitioneze Romania in relatiile cu partenerii europeni si SUA, prof. Puscas a raspuns ca le-ar cere acestora sa tina cont de interesele Romaniei.
„Cred ca ambasadorii nostri au o dificultate din cauza faptului ca Romania se exprima prin mai multe voci si ei refuza sa afirme care este vocea ce da perspectiva de durata a evolutiei Romaniei. Este marea dificultate pe care o au ambasadorii, asa ca i-as sfatui sa identifice acest canal de comunicare si, mai ales, i-as sfatui sa aiba in vedere in primul rand interesele Romaniei si mai putin interesele politicianiste ale unor lideri momentani”, a fost raspunsul primit.
Basescu: Statul de drept a fost facut tandari de USL. Din fericire, institutiile au rezistat
Schengen – Romania sufera la capitolul ‘incredere’
In ceea ce priveste noua amanare a intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, care a capatat mai nou dimensiuni strict politice, acesta subliniaza ca se discuta prea mult de aspectele tehnice si prea putin despre increderea pe care ar trebui sa o genereze partenerilor nostri europeni conduita liderilor politici.
„Stiam mai demult ca Romania sufera la capitolul ‘incredere’, care este un element ce, vrei-nu vrei, se leaga de aspectele politice, de conduita tarii, de conduita liderilor, dar nu conduita momentana, ci de durata. Pentru ca in ceea ce priveste aplicarea acquis-ului Schengen, el este legat de o perspectiva in durata, nu de moment.
Din pacate, noi continuam sa discutam numai de criteriile tehnice si nu discutam de intarirea increderii in Romania, prin comportamentul intern al Romaniei si prin modul in care se raporteaza zi de zi la politicile europene, inclusiv la cele legate de Schengen”, a explicat Vasile Puscas.
Marian Tutilescu: Germania si Viviane Reding, pozitii decisive in aderarea la Schengen – Interviu Ziare.com
Iar urmatoarele luni, de campanie electorala, nu vor fi nici ele propice unei schimbari de atitudini din partea liderilor nostri politici, desi asa ar trebui sa se intample intr-o tara „normala”.
„Dar, probabil ca dupa alegerile din toamna se va insista mai mult si pe acest aspect pentru ca, la urma urmei, s-au facut investitii, exista asteptari si exista chiar o necesitate de o mai adanca integrare a Romaniei, inclusiv pe palierul Schengen”, a conchis acesta.
Articol publicat pe www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe