OraNoua.ro
Publicat în 2 mai 2012, 15:00 / 366 elite & idei

Victor Alistar are interdicţie de a ocupa funcţii publice până în 7 august

Victor Alistar are interdicţie de a ocupa funcţii publice până în 7 august

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) arată, într-un comunicat de presă, că prin actul de constatare nr. A/1130/I.I./2009 din data de 20 iulie 2009, rămas definitiv la data de 7 august 2009, prin necontestare, ANI a constatat că Teodor Victor Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, concomitent, calităţile de funcţionar public – purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură “Alistar Teodor Victor”, începând cu 23 ianuarie 2007 şi până la data constatării.

“Lui Alistar Teodor Victor i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din actul normativ amintit, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 07.08.2012″, a precizat ANI.

Totodată, ANI arată că legalitatea sancţiunii în cazul lui Alistar a fost confirmată şi de dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 54 din 25 ianuarie 2011 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, publicată în Monitorul Oficial din 3 februarie 2011.

“Menţionăm faptul că orice alte litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată au fost iniţiate de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), ca urmare a rămânerii definitive a stării de incompatibilitate, şi nu au legătură cu consecinţele juridice ale aplicării prevederilor legale privind incompatibilităţile în funcţiile şi demnităţile publice”, potrivit ANI.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX, că litigiul instituţiei sale cu Victor Alistar este încheiat, directorul executiv al Transparency International România aflându-se sub interdicţia de a ocupa o funcţie publică.

“Avem un act de constatare a unei incompatibilităţi care a rămas definitiv din 2009. Acest lucru este confirmat explicit de Curtea Constituţională. Din punctul nostru de vedere, domnul Alistar s-a aflat în incompatibilitate, aşa cum instituţia noastră arăta prin respectivul act rămas definitiv, astfel că a fost sancţionat automat cu interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, aşa cum prevede legea. Orice alte litigii are domnul Alistar cu alte instituţii sau în penal se referă la alte situaţii, din punctul nostru de vedere lucrurile sint foarte clare”, a declarat Horia Georgescu.

Acesta a ţinut să precizeze că, în prezent, instituţia pe care o conduce nu se mai află în vreun litigiu cu Victor Alistar.

Victor Alistar, propus de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, s-ar putea afla în incompatibilitate după ce nu ar fi contestat o decizie a ANI în acest sens care îl viza.

Această stare de fapt este preluată de Curtea Constituţională (CC) într-o decizie referitoare la validarea sa ca membru în Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Alistar a devenit subiect al unei decizii a Curţii Constituţionale după ce Senatul a validat propunerea sa ca membru în CSM din partea societăţii civile. Decizia Senatului prin care Alistar devenea membru al forului suprem al magistraturii a fost contestată la Curtea Constituţională de un grup de parlamentari PDL, care susţineau că Alistar nu ar putea ocupa funcţii publice ca urmare a unei decizii de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate care ar fi rămas definitivă. Judecătorii CC au admis contestaţia, astfel că Alistar nu a mai ajuns să ocupe respectivul post.

În decizia pe această speţă, Curtea Constituţională reţine faptul că actul de constatare a stării de incompatibilitate a lui Alistar a rămas definitiv în 7 august 2009, “acesta necontestând actul Agenţiei Naţionale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanţa competentă”.

Conform legii, persoanele care au fost depistate aflându-se în stare de incompatibilitate nu mai au dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani de la rămânerea definitivă a actului prin care incompatibilitatea a fost constatată.

În replică, Victor Alistar a negat că s-ar afla sub vreo interdicţie în acest moment.

“Absolut nu, nu am vreo interdicţie de acest gen. Chestiunea expusă atunci de Curtea Constituţională reflecta o situaţie de fapt valabilă în acel moment şi referitoare exclusiv la numnirea mea la CSM”, a declarat Alistar marţi seară agenţiei MEDIAFAX, invocând mai multe hotărâri ale instanţelor şi parchetelor, definitive şi ele, care confirmă faptul că actul de constatare privind incompatibilitatea sa nu ar fi definitiv şi care au apărut după decizia Curţii Constituţionale din februarie 2011.

“Credeţi-mă, s-a verificat!”, a mai declarat Alistar.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea Reginei



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe