OraNoua.ro
Publicat în 19 octombrie 2016, 13:37 / 327 elite & idei

Victor Grigorescu: 100.000 de gospodării din România nu sunt racordate la rețeaua de electricitate; anul viitor conectăm 10% dintre acestea

Victor Grigorescu: 100.000 de gospodării din România nu sunt racordate la rețeaua de electricitate; anul viitor conectăm 10% dintre acestea

Un număr de 100.000 de gospodării din România sunt, la ora actuală, neracordate la rețeaua de electricitate, dar cu ajutorul granturilor SEE și Norvegiene vom putea aduce energie electrică în 10.000 de gospodării, în cursul anului viitor, a declarat, vineri, în cadrul conferinței „Green Industry Innovation”, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

„Norvegia este parte integrantă din proiectele derulate în România. Atunci când adaugi un număr de idei bune care au fost cuantificate și te uiți la impactul asupra comunităților, cred că este un lucru semnificativ (…) Faptul că putem canaliza bani în ceva în ce oamenii cred, în inițiative reale, este un lucru semnificativ (…) pentru prima dată, abordăm subiectul sărăciei energetice, în noul exercițiu financiar pentru granturile SEE și Norvegiene. Vorbim, așadar, despre conectarea la rețeaua de energie electrică. Estimăm că, la ora actuală, avem cam 100.000 de gospodării care sunt în continuare neracordate la rețeaua de electricitate. În acest sens, am discutat o serie de soluții, prin care fondurile norvegiene să ne poată ajuta să rezolvăm această problemă. Mă bucur că am introdus pe lista de priorități un număr de 10.000 de gospodării care ar urma să fie racordate, în cursul anului viitor, la rețeaua de energie electrică, ceea ce înseamnă 10% din totalul de 100.000. Sunt bucuros că am putut să abordăm această problemă. Acest tip de cooperare deschide, astfel, calea către o regândire a cooperării noastre bilaterale și către idei noi”, a spus Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, cercetarea și dezvoltarea în domeniul energetic sunt foarte importante, iar parteneriatele între institutele de cercetare din România și cele din Norvegia sunt esențiale în derularea de proiecte finanțate din granturi SEE și Norvegiene.

„O altă zonă importantă este cea de cercetare și dezvoltare în domeniul energetic. Este important să deschidem parteneriate între institutele de cercetare din România și cele din Norvegia. Faptul că ne dedicăm acestui program este foarte important. O delegație de cercetători români va vizita Norvegia, în cursul săptămânii viitoare, din câte știu Universitatea din Trondheim, pentru un schimb de experiență. Este o bună oportunitate pentru mine să mulțumesc Innovatian Norway pentru rolul important pe care l-a avut la dezvoltarea proiectelor și sper să existe o colaborare și pe viitor. Aici mă gândesc la parteneriatul dintre Innovation Norway și Ministerul Energiei. Sunt deosebit de bucuros că acordul pentru aceste granturi semnat ieri (joi, 13 octombrie 2016, n.r.) are o componentă importantă pentru sectorul energiei, și nu spun asta doar că sunt ministrul Energiei. Este pentru prima dată când schimbăm accentul colaborării noastre. În primul rând, rămânem fideli tradiției, pentru că sunteți un sprijin al energiei verzi, dar găsim și ceva nou, cum ar fi siguranța energetică”, a subliniat Victor Grigorescu.

România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 502,5 milioane de euro, prin intermediului granturilor SEE (Spațiul Economic European) și Norvegiene în exercițiul financiar 2014 — 2021, în urma Memorandumurilor de Înțelegere parafate, joi, de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și secretarul de stat in cadrul Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe, Elsbeth Tronstad, respectiv ministrul norvegian pentru SEE și Afaceri Europene, Elisabeth Vok Aspaker.

Potrivit noilor acorduri, se va avea în vedere finanțarea unor domenii, precum dezvoltarea locală și combaterea sărăciei, îmbunătățirea situației romilor, sănătate publică, inovare, mediu de afaceri și IMM-uri, sectorul ONG, cercetare și educație, eficiență energetică, energie regenerabilă și mediu, patrimoniu și schimb cultural, justiție, servicii corecționale și afaceri interne.

Cele două acorduri încheiate joi prevăd atât cadrul instituțional de gestionare, cât și programele stabilite, cu obiectivele principale, alocarea financiară, domeniile speciale de interes.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și consolidarea relațiilor bilaterale între statele beneficiare și cele donatoare.

În cadrul perioadei de programare 2009 — 2014, România beneficiază, până în 2017, de o alocare de 306 milioane de euro, ce sprijină proiecte în domenii, precum: sănătatea publică, copii și tineri în situații de risc, patrimoniu cultural, cercetare și burse, sectorul ONG, reducerea sărăciei, justiție și afaceri interne, protecția mediului etc. Rata de absorbție pe aceste fonduri era, la 1 august 2016, de 68%.

Începând cu 13 octombrie 2016, România va implementa cadrul financiar 2014 — 2021 al acestor fonduri, cu o alocare totală de 502,5 milioane de euro. Prin intermediul Granturilor SEE, proiectele derulate vor primi finanțare în valoare de 275,2 milioane de euro, în timp ce prin Granturile Norvegiene există fonduri de 227,3 milioane de euro.

România a beneficiat și în perioada 2007 — 2009 de o alocare în cuantum de 98,5 milioane de euro, rata de absorbție fiind de 77,7%. Programul a fost închis oficial în data de 27 iunie 2014.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar. O justiție independentă reprezintă o adevărată modernizare a statului

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe