OraNoua.ro
Publicat în 1 noiembrie 2017, 22:04 / 501 elite & idei

Victor Grigorescu: Coaliția PSD-ALDE trebuie să își asume responsabilitatea politică pentru accidentele mortale din Valea Jiului

Victor Grigorescu: Coaliția PSD-ALDE trebuie să își asume responsabilitatea politică pentru accidentele mortale din Valea Jiului

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, susține că actuala coaliție de guvernare trebuie să își asume responsabilitatea politică pentru accidentele mortale din Valea Jiului.

Afirmațiile vin după ce în nicio lună de zile Valea Jiului s-a confruntat cu două accidente colective de muncă la minele din cadrul CEH și SNÎMVJ. Trei mineri și-au pierdut viața, iar alți trei au fost răniți.

”În mai puțin de o lună asistăm la al doilea accident mortal în minele din Valea Jiului. Doi mineri au murit la Lupeni acum trei săptămâni și unul astăzi în mina de la Uricani. Ambele mine erau în procedură de închidere. Primul nostru gând este să fim alături de familiile celor care și-au pierdut viața, azi și acum 23 de zile. Cei care conduc astăzi minele dar și politicienii locali par să nu înțeleagă că orice greșeală se plătește în vieți omenești. Cu totală lipsă de responsabilitate vorbesc despre viitorul mineritului în timp ce seria de accidente tragice continuă fără ca măsurile de protecție a vieții minerilor să fie implementate”, se arată într-un comunicat al Platformei România 100, din care face parte și fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu.

Potrivit semnatarilor comunicatului de presă, directorii care declarau în presă că “pe propria răspundere” orice activitate minieră poate continua ”sunt responsabili și trebuie să își asume vina pentru proasta gestiune a securității în subteran și pentru aceste accidente”.

”De asemenea, sindicatele care au semnat pacte politice cu guvernanții trebuie să explice oamenilor pe care-i reprezintă ce măsuri de securitate pentru coborârea în subteran au negociat. Politicienii locali și cei pe care cetățenii din Valea Jiului i-au trimis ani la rândul în Parlamentul României, și sub ochii cărora companiile de minerit au fost devalizate trebuie să explice ce au făcut pentru mineri în anii din urmă”, se mai arată în comunicatul de presă inițiat de fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu.

Potrivit celor din Platforma România 100, la 1 ianuarie 2016, Complexul Energetic Hunedoara acumulase 1,5 miliarde de lei datorie, iar acum importurile de cărbune sunt considerate ”o virtute, în timp ce minerii români își pun viața în pericol în subteran”.

”În ultimii doi ani am folosit doar cărbune românesc și acest lucru nu a dăunat sistemului energetic național. Am atras atenția în mod repetat că avem o problemă de management a resurselor în general și în 2016 am început primele reforme în sistem. Mineritul românesc este în continuare vital pentru sistemul energetic, poate să-l susțină în momentele dificile pentru România, dar nu poate să facă față obișnuinței de a fi gestionat defectuos și chiar dezastruos în unele cazuri”, se mai arată în comunicat.

Potrivit fostului ministru, cel care a inițiat comunicatul, importurile de cărbune, necesare după cum ne asigură guvernanții, ”sunt astăzi recunoașterea neputinței”.

”Acest fapt arată un eșec de proporții, mai ales când doi secretari de stat de la Ministerul Energiei provin din sau se declară susținători ai sectorului carbonifer. Nu cu sloganuri gen “programul de guvernare PSD este strategia energetică a țării” se conduce sistemul energetic național ci cu grijă pentru viețile minerilor, indiferent dacă sunt votanți ai unui partid sau altul”, mai explică semnatarii comunicatului de presă.

Cei de la Platforma România 100 vor să știe de la Guvern și Ministerul Energiei cine poartă responsabilitatea repolitizării organismelor de conducere a companiilor din minerit, mai ales prin readucerea în funcții a celor care fuseseră înlăturați la 1 ianuarie 2016, când se constata dezastrul de proporții din sectorul huilei.

Anul acesta ITM a efectuat peste 180 de controale la minele din Valea Jiului, aplicând zeci de avertismente și amenzi.

”Cum au fost corectate aspectele defectuoase? Ce răspuns au primit semnalările de presă privind materialul de siguranță defectuos livrat în mine?”, este o altă întrebare ce așteaptă răspuns.

Guvernul și Ministrul Energiei mai trebuie să spună, ce măsuri clare s-au luat pentru asigurarea exploatării în siguranță a minelor, în contextul în care s-a hotărât modificarea planurilor de restructurare a CEH.

”Sunt astăzi mai importante promisiunile politicienilor din Valea Jiului decât viața oamenilor?”, mai spun cei de la Platforma România 100.

Aceștia îi cer premierului Mihai Tudose să-l demită de urgență pe secretarul de stat din Ministerul Energiei care se ocupă de sectorul minier. Este vorba despre Doru Vișan, fostl director al Termocentralei Paroșeni. Demiterea lui Vișan ar reprezenta ”un gest de demnitate și asumare după două accidente mortale în mină într-o singură lună”.

Sursa – Gazeta de dimineata

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe