Matei Bogdan
Publicat în 24 aprilie 2019, 12:45 / 42 elite & idei

Victor Negrescu: Cred că ar trebui să fie cât mai mulţi tineri în viitorul Parlament European

Victor Negrescu: Cred că ar trebui să fie cât mai mulţi tineri în viitorul Parlament European

Prorectorul SNSPA Victor Negrescu este de părere că în viitorul Parlament European ar trebui să fie mai mulţi tineri, întrucât aceştia pot veni cu „elan” şi ”cu ideea de deschidere”.

„Cred că ar trebui să fie cât mai mulţi tineri în viitorul Parlament European, să reprezinte România şi alte ţări pentru că pot veni cu un elan şi că venim cu această idee de deschidere faţă de toată lumea. Cred că este extrem de importantă această deschidere. Această instituţie reprezintă vocea cetăţenilor în ceea ce înseamnă procesul decizional european. Parlamentul European negociază cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu reprezentanţii statelor membre şi prin aceste negocieri se iau decizii la Bruxelles. Nu tot timpul vocea Parlamentului European este cea decisivă, de cele mai multe ori vocea statelor şi a Comisiei Europene se impune. Parlamentul European este o instituţiei în care putem să venim cu foarte multă iniţiativă. În Parlamentul European se pot face lucruri concrete, atrage bani europeni, putem convinge pe ceilalţi să voteze, putem avea o viziune ce ţine de generaţia noastră, ce ţine de locul pe care îl reprezentăm şi aceste lucruri sunt complementare şi împreună pot da forţă cetăţenilor europeni în deciziile luate la Bruxelles”, a afirmat Negrescu, într-o dezbatere despre alegerile europarlamentare.

Victor Negrescu le-a vorbit studenţilor prezenţi la dezbatere despre ceea ce pot face europarlamentarii şi despre proiectele depuse în perioada mandatului său în Parlamentul European.

„Cu toţii avem nevoie ca Uniunea Europeană să vină cu soluţii, să vină cu proiecte, cu idei. În PE se pot face foarte multe lucruri. Un europarlamentar poate iniţia proiecte-pilot, adică poate convinge Comisia Europeană să finanţeze proiecte pentru diferite zone, pentru diferite categorii, diferite domenii pe care nu le-a finanţat anterior. Eu când am fost în Parlamentul European am finanţat un proiect pilot în valoare de 60 milioane de euro. Primul proiect pilot l-am depus în primele două săptămâni de mandat (…). Primul proiect a fost pentru sănătatea din mediul rural, un proiect pilot care a fost finanţat de Comisia Europeană şi se va transforma într-un program de finanţare pentru dezvoltarea serviciilor medicale în mediul rural. Am continuat, am depus şi alte proiecte în domeniul digital”, a spus el.

Reprezentantul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din SNSPA, Iordan Gheorghe Bărbulescu, i-a invitat pe cei prezenţi la dezbatere să meargă la vot.

Euractiv România, în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a organizat marţi prima dezbatere de tip duplex în cadrul proiectului ”eduVOTE in your village – schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities”, cofinanţat de Uniunea Europeană, prin programul de subvenţii al Parlamentului European în domeniul comunicării.

Evenimentul a avut loc la sediul SNSPA şi în paralel la Căminul Cultural al comunei Ciuruleasa, judeţul Alba.

Potrivit organizatorilor, dezbaterea de tip duplex a oferit reprezentanţilor mediului academic, formatorilor de opinie şi tinerilor/studenţilor bucureşteni ocazia unui dialog cu membrii unei comunităţi locale rurale şi a avut ca direcţii principale importanţa participării la votul pentru alegerile europarlamentare 2019, dar şi oportunităţi de finanţare pentru agricultură şi dezvoltare rurală – dezvoltarea rurală în context european, subvenţii europene pentru zonele montane.

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: Cum întruchipează relațiile ”PSD – Frans Timmermans” și ”PNL – Manfred Weber” manifestele electorale pentru Europa și pentru România ale celor două forțe politice

PoliticRobert Lupițu: Cum întruchipează relațiile ”PSD – Frans Timmermans” și ”PNL – Manfred Weber” manifestele electorale pentru Europa și pentru România ale celor două forțe politice

EconomieRăzvan Nicolescu: Un fost ministru al Energiei explică ce vor să facă ungurii cu gazul românesc extras din Marea Neagră

ExternAlexandru Lăzescu: Va putea supraviețui NATO escaladării tensiunilor transatlantice?

EvenimenteIulian Fota: Lansare Ghidul Alegerilor Europarlamentare 2019

CulturaSever Voinescu: Cine ţine lanţul?

SocialSebastian Burduja: Tu ce faci când ţi se dărâmă casa?

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe