Matei Bogdan
Publicat în 15 ianuarie 2020, 14:59 / 42 elite & idei

Victor Negrescu, viitor europarlamentar român după Brexit: România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale

Victor Negrescu, viitor europarlamentar român după Brexit: România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale

Salariul minim european reprezintă soluția pentru a reduce decalajele între cetățenii europeni, iar România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale, consideră Victor Negrescu, fost europarlamentar PSD și fost ministru delegat pentru afaceri europene.

Negrescu a reacționat astfel la comunicarea Comisiei Europene, care a lansat marți prima etapă a consultării cu partenerii sociali pentru salarii minime echitabile în UE.

”Permițând accesul la oportunități egale și promovând standarde minime europene, putem crea Europa socială și transforma Uniunea Europeană într-un simbol al dezvoltării și bunăstării la nivel global. Prin eforturile stângii europene, noua Comisie Europeană s-a angajat în fața Parlamentului European să introducă salariul minim european”, a scris Negrescu, pe Facebook, criticând forțele de centru-dreapta de la nivel european, despre care opinează că ”acționează strict în defavoarea acestui deziderat”.

Membru al Parlamentului European în perioada 2014-2017, Victor Negrescu amintește că 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au un salariu minim la nivel național.

”Conform statisticilor europene, la începutul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut este în valoare de 2.141,99 euro (1.834 euro net / lună), în Luxemburg, iar la polul opus cel mai mic salariu este de 312 euro (242 euro net / lună), în Bulgaria. În România, în prezent salariul minim brut este de 468 euro (283 euro net / lună), respectiv 524 euro (315 euro net / lună) pentru angajații cu studii superioare. La nivelul statelor Uniunii Europene, țara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai amplă creştere a salariului minim la nivel național, creștere accentuată în ultimii doi ani de guvernare social-democrată, în ciuda opoziției partidelor de dreapta (majorarea salariului minim net a fost de 36% între 2016 și 2019)”, a mai spus acesta.

Negrescu, care va reveni în Parlamentul European după ce Marea Britanie se va retrage din UE, a mai punctat crearea unui salariu minim european reprezintă lupta stângii europene de aproape douăzeci de ani și a reprezentat unul din obiectivele asumate de Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Social Democrat cu ocazia alegerilor europene.

În opinia fostului ministru delegat pentru afaceri europene (2017-2018), România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale, pentru a permite antreprenorilor locali să își adapteze activitatea, reprezentând 60% din media salarială națională la nivelul fiecărui stat membru.

”La un salariu mediu de 5.429 lei brut (3.324 lei net) în România, în 2020, 60% ar însemna 3.257 lei brut / aprox. 690 euro (1.994 lei net / aprox. 420 euro). Acest lucru ar permite: reducerea decalajelor între statele membre și în interiorul statelor membre; standarde și condiții minime de trai pentru cei care lucrează; angajatului plătit cu salariul minim să poată supraviețui din sumele încasate; reducerea șomajului voluntar cauzat de nivelul salarial prea mic și, în consecință, degrevarea bugetelor naționale de anumite cheltuieli; limitarea exodului social și fenomenului de brain drain; colectarea unor sume suplimentare la buget pentru noi investiții și servicii sociale; o distribuție mai echitabilă a profiturilor la nivel european”, a conchis Negrescu.

În 2014, Victor Negrescu, al 17-lea pe lista PSD pentru alegerile europene, a devenit cel mai tânăr europarlamentar român după ce a ajuns membru al Parlamentului European în urma deciziei Ecaterinei Andronescu de a se retrage de pe listă.

În 2015 a câștigat titlul de ”Europarlamentarul Anului” la categoria Agenda Digitală și s-a clasat în Top 5 cei mai activi europarlamentari români ai perioadei 2014 – 2019, deși și-a exercitat doar parțial mandatul.  

În iunie 2017, a renunțat la mandatul de eurodeputat pentru poziția de ministru delegat pentru afaceri europene, creată special pentru a derula și gestiona activitățile necesare pregătirii și exercitării președinției României la Consiliul Uniunii Europene, însă a demisionat din această funcție în noiembrie 2018.

La alegerile europene din 2019, Negrescu s-a aflat pe poziția a noua pe listele PSD, partid care s-a clasat pe locul al doilea, după PNL. În acest context, PSD a primit nouă mandate în noul Parlamentul European, cu mențiunea că cel de-al nouălea mandat va fi dobândit după retragerea Marii Britanii din UE, atunci când, potrivit unei decizii a legislativului european, României îi va reveni dreptul al 33 de locuri în Parlamentul European.

Victor Negrescu este vicepreședinte PSD și președinte al PES Activists Romania.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe