Matei Bogdan
Publicat în 13 februarie 2019, 13:27 / 70 elite & idei

Victor Ponta: Relatia Romania – SUA/ cateva impresii si concluzii in urma intalnirilor politice pe care le-am avut la Washington!

Victor Ponta: Relatia Romania – SUA/ cateva impresii si concluzii in urma intalnirilor politice pe care le-am avut la Washington!

Micul Dejun cu Rugaciune la care am participat la Washington a fost un eveniment interesant la care alaturi de Presedintele Trump au fost prezenti Vicepresedintele Pence, Secretarul de Stat Pompeo, multi alti membri ai Guvernului si Congresului SUA, invitati din peste 140 de tari.

Alaturi de Laurentiu Rebega si Geanina Puscasu am avut insa in zilele precedente un numar semnificativ de intalniri cu caracter politic – cu acei reprezentanti in Congres care cunosc Romania si Regiunea Marii Negre, reprezentanti ai Departamentului de Stat si cele mai importante think tankuri politice – Heritage Foundation ( republicani) si Atlantic Council ( democrati) .

Chiar daca este evident ca cea mai mare parte din energia politica in SUA este dedicata problemelor interne – exista insa teme importante pe care Romania trebuie sa le aiba in vedere pentru intarirea Parteneriatului Strategic atat de important pentru securitatea tarii noastre :

1. Exista un consens politic la Washington ( Administratie si ambele Partide) legat de pericolul reprezentat de Rusia / Romania este apreciata pt consecventa sa si trebuie sa arate in continuare ca nu face jocuri duble in acest sens ( pe modelul Ungariei) / exista dorinta si capacitatea din parte americana de a ne ajuta in combaterea propagandei rusesti / faptul ca Sputnik lauda si sprijina in mod fatis politicieni romani este monitorizat si ridica serioase preocupari
2. Colaborarea militara ( F16, Scutul Antiracheta, Sistemele Patriot, Baza M Kogalniceanu, Afghanistan ) sunt elemente extrem de importante / nu sunt insa din pacate folosite de Romania pentru a obtine sprijin pe alte proiecte mari
3. Proiectele energetice din Marea Neagra sunt sprijinite / insa impredictibilitatea fiscala si neseriozitatea unor lideri politici au creat mari probleme ( Secretarul Energiei Perry a fost la Bucuresti si a fost pur si simplu “cheated” de catre Presedintele Camerei Deputatilor pe tema legislatiei off shore)
4. Programul “Visa Waiver” de includere a Romaniei si Poloniei are acum un context mai favorabil ca niciodata ( majoritatea in Congres fiind preluata de democrati) – este insa nevoie de actiuni concrete si perseverente din partea Romaniei ( actiuni care insa lipsesc cu desavarsire – spre deosebire de Polonia)!
5. Nimeni nu intelege la Washington de ce Romania nu a recunoscut deja noua conducere democratica a Venezuelei/ mai ales ca detinem Presedintia Semestriala a Consiliului UE ar fi fost un gest remarcat – asa este doar un alt moment ratat de mioapa politica de la Bucuresti ; Update- vad ca s-au trezit Guvernul si Presedintele si au luat decizia / mai bine mai tarziu decat deloc!

PRO Romania se va manifesta activ in favoarea aprofundarii Partenriatului Strategic cu SUA / nu de dragul Americii – ci de dragul Romaniei si al intereselor noastre nationale!

Culisele vizitei lui Victor Ponta în SUA. Președintele PRO România și europarlamentarul Laurențiu Rebega, față-n față cu Trump FOTO

Mesaj publicat pe Facebook.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe