OraNoua.ro
Publicat în 18 martie 2015, 20:21 / 139 elite & idei

Victor Ponta: România vrea să-și consolideze capacitățile militare în fața ‘pericolului’ reprezentat de operațiunile ruse în Ucraina (AFP)

Victor Ponta: România vrea să-și consolideze capacitățile militare în fața ‘pericolului’ reprezentat de operațiunile ruse în Ucraina (AFP)

România vrea să-și consolideze capacitățile militare în fața ‘pericolului’ reprezentat de operațiunile rusești din Ucraina, a declarat premierul Victor Ponta jurnaliștilor străini acreditați la București, relatează marți AFP.

”România are dreptul legitim și responsabilitatea de a dispune de propriile capacități militare, aliniate la cele ale SUA și ale altor state membre ale NATO. Iată de ce vom continua să cerem acordul Comisiei Europene cu privire la o suplimentare bugetară de 0,3% din PIB pentru apărare”, a afirmat Ponta.

Bucureștiul s-a angajat să-și reducă deficitul bugetar la 1,8% din PIB în 2015 și la 1% în 2017, dar speră să obțină o derogare care să-i permită creșterea cheltuielilor pentru apărare.

”Este vorba despre o cerere justificată, în fața pericolului pe care îl reprezintă activitățile în creștere ale Rusiei în Ucraina, întrucât suntem țara membră a Uniunii Europene și a NATO cea mai apropiată de această regiune sensibilă”, a subliniat premierul român.

În opinia sa, România, care deja a achiziționat 12 avioane de luptă F-16 din Portugalia, ia în calcul cumpărarea a încă 12 aparate de zbor, pentru a-și respecta angajamentele față de partenerii săi din Alianța Nord-Atlantică. În această privință, șeful guvernului român a accentuat că în viitorul apropiat vor începe pregătirile în vederea lansării cererilor de oferte conforme cu normele europene.

La fel de îngrijorată de atitudinea agresivă a Rusiei, Polonia a lansat un amplu program de modernizare a forțelor sale armate și în acest scop are în vedere alocarea a circa 34 de miliarde euro pe o perioadă de zece ani, adaugă AFP.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe